Kerkhof 'Nijenstede' aan de Stationsstraat


Op dit kerkhof stond eens de kapel van de stad Nijenstede, gewijd aan de heilige Stephanus. Volgens geschiedschrijvers is dit heiligdom der christenen gesticht rond het jaar 750, door Pipijn opper-hofmeester van het Rijk der Franken. Men schrijft ook dat de ingewanden van bisschop Radbodus, overleden in 917 te Ootmarsum, in deze kerspelkerk zijn begraven. De stadsrechten van Nijenstede werden in 1362 verlegd naar het nabij gelegen kasteel op den Hardenberg, maar bisschop Jan van Arkel wilde dat men de doden bij de oude kerspelkerk van Nijenstede bleef begraven. Van de restanten van deze zeer oude kapel bouwde men in 1653 een schooltje op de Eiermarkt. Het kerkhof was gelegen aan de hanze-route naar Pruissen en grensde ten noorden aan de rivier de Vecht. Pas in het midden der vorige eeuw werd het kerkhof ommuurd.

202-004

de rij coniferen vormt de scheiding tussen het oude en nieuwe gedeelte.

202-007

foto genomen vanaf het Molenpad met rechtsboven de rij zerken van de familie Van Riemsdijk.

 

202-011

Hierboven een overzichtsfoto vanaf de oude Gamma met op de achtergrond de Stad. De voorste driehoek is het oudste gedeelte. De A-rijen beginnen rechts aan de kant van de bomenrij. De B-rijen beginnen aan de linker muurkant. De oorlogsgraven rechts liggen op het nieuwe gedeelte en links onderaan liggen onder andere de graven van dominee Goris etc.

202-006

links de rij zerken van de familie van Borne en van Riemsdijk en iets verder langs de bomenrij het grote omheinde graf van Balderhaar ten Velde

202-008

een kijkje op het centrum, het hoogste gedeelte van het kerkhof, daar waar vroeger de kapel heeft gestaan

 

poort baarhuisje

De twee bomen aan weerszijden van de hoofdingang zijn verdwenen, evenals het knekelhuisje of baarhuisje. Op de foto, gemaakt rond 1965, is het baarhuisje nog net te zien onder het verkeersbord

 

 

 

 

Borne
zerk van Jan van Borne

Twee rijen verder (rij 27) wandelt u naar de alleroudste zerken op dit kerkhof. De derde zerk vanaf de bomenrij betreft het graf van de familie Woelerts. Deze burgemeestersfamilie heeft grote invloed gehad in Hardenberg. Bij deze drie graven zien we een klein steentje met de initialen: "FWvR" (Frans Willem van Riemsdijk).

Wolerts
2. Een klein zerkje uit 1656 van Willem Wolers.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nadat u deze oude graven heeft bekeken loopt u terug naar de bomenrij en brengt u een bezoek aan het grote graf van de familie Boerrigter bij boom 18 (achter de coniferen). De familie Boerrigter ligt begraven in hun voormalige tuin. Deze werd in 1898 verkocht voor vergroting van het kerkhof. Binnen dit hekwerk ziet u de laatste authentieke grafkrans in trommel op dit kerkhof.

assuerus

Bij boom 14 (rij 25) vinden we een sterk afgesleten, brede liggende zerk, van
Assyn Wolters.

Verder op deze rij ziet u het steentje met de Bourgondische letter ‘W'.

steentje

 

wOELERT wILLEMS

1. Liggende zerk uit 1678 van burgemeester Woelert Willems. Een cirkel, waarbinnen een merk (een weerhaak, de einden beiden naar links omgeslagen, overschuin gekruist met een Latijns kruis).

Wolerts

3. Een kleine liggende zerk van Woelert Wolers. Een merk, staande weerhaak, waardoorheen naar schuin rechts gekruist een latijns kruis, tussen de letters W.W.

 

 

Een zeer markante plaats op de begraafplaats wordt ingenomen door een grote treurwilg. Deze bevind zich in het nieuwste gedeelte van de begraafplaats, aan de kant van de Gamma, nu Hof van Pepijn. Indien u van hieruit richting de bekende bomenrij wandelt, ziet u de oorlogsgraven van de Stichting Commonwealth. Hier liggen Engelse, Canadese en Australische vliegeniers begraven die gesneuveld zijn tijdens WO-II.