Verkoop van molen op de Belte.

0628_molen_Belte

Op 28 juni 1928 vond in café Bemboom op de Belte bij Slagharen de publieke verkoop plaats van de achtkantige korenmolen met woonhuis en bijgelegen bouwland op de Belte, ‘zeer gunstig gelegen aan straat- en tramweg’. Notaris Kelder uit Dedemsvaart was de man die de veiling leidde. Het hoogste bod werd uitgebracht door G. Elbrecht uit Hoogeveen.

Voor f. 3210,- werd hij de nieuwe eigenaar van het onroerend goed dat bewoond werd door en tot die tijd eigendom was van de molenaar Hildebrand Bos. Elbrecht zou de molen vervolgens verhuren aan Bos. De molen was een zgn. bovenkruier zonder stelling en in 1903 in De Belte opgericht in opdracht van A. Kleine Staarman. Daarvoor had de molen gestaan in het Groningse Leek, waar het dienst deed als oliemolen. Van de romp was toen eenvoudig ’t bovenstuk afgezaagd en verplaatst naar De Belte. Op 9 februari 1929, dus nog geen jaar na de verkoop, werd de molen door brand verwoest en niet herbouwd.

Volg ons ook op https://www.facebook.com/historischeprojectenhardenberg/

3 reacties op Verkoop van molen op de Belte.

 1. Goedendag,

  Ik ben een kleinzoon van Hildebrand Bos en Roelofje Bos-Jansema, ik ben op zoek naar boeken en/of foto’s waarop de molen “Op de Belte” van mijn opa te zien zijn. Kan iemand mij daaraan helpen of vertellen waar ik foto’s en/of boeken hierover kan vinden?

  Bij voorbaat dank.

  1. Geachte heer Singerling,

   Helaas beschikken wij niet over meer foto’s van de molen.
   Mogelijk het museum ’t Oale Meestershoes in Slagharen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.