Toen, op 18 juni 1959: veldwachter Vosjan overleden.

Het Sallands Volksblad van 19 juni 1959 schreef:
“Johannes Fredrikus Vosjan, oud ruim 85 jaar. Een bekende ingezeten is niet meer. De vroegere veldwachter Vosjan, afkomstig uit Ommen, is in het ziekenhuis overleden. Vele jaren was hij hier als veldwachter werkzaam en tot voor enige dagen genoot hij een goede gezondheid, alleen zijn gezicht was niet zo goed meer. Zijn begrafenis vindt maandag plaats.”

grafzerk Vosjan

Johannes Fredrikus Vosjan was geboren op 24 december 1873 te Stad Ommen als zoon van Jan Vosjan en Jansje Kamphuis.

In 1903 was Vosjan benoemd tot gemeenteveldwachter en drie jaar later trouwde hij in Hardenberg met Elisabeth Woelders. De gemeentebode, marktmeester en later veldwachter overleed op 18 juni 1959 te Hardenberg. Hij en zijn vrouw liggen begraven op de begraafplaats aan de Bruchterweg in Hardenberg:
http://www.historischeprojecten.nl/…/blok_…/BW04O_12-13.html

veldwachter Vosjan
Op de foto zien we de veldwachter in het midden, zittend in een leuningstoel.
De foto is gemaakt op 21 maart 1927, de dag waarop hij gehuldigd werd bij zijn afscheid als marktmeester. De stoel was hem geschonken als blijk van waardering, naast een door 31 kooplieden ondertekende oorkonde. De groepsfoto is genomen voor café Zweers aan de Markt. Op de foto is ook de nieuwe marktmeester Wilmink te zien, net als wethouder Zweers en de raadsleden De Bruin en Grooters. Mijn vader Hendrik Jan Zweers staat als zestienjarige jongen met een sigaret tussen de lippen achter de derde man links. Van zijn vader, mijn opa Albert Zweers, is nog net de bovenkant van zijn gezicht te zien voor het linker bosje, twee rijen achter de zittende man met de hoed.

Vosjan was per 1 januari 1935 met pensioen gegaan, nadat hij in juni 1933 nog het 30-jarig jubileum als veldwachter had gevierd. Van de burgemeester had hij bij die gelegenheid een brevet met verguld zilveren kruis ontvangen.

Volg ons ook op https://www.facebook.com/historischeprojectenhardenberg/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.