Deze foto’s zijn gemaakt, respectievelijk in Gramsbergen en Radewijk. Alleen van de tweede foto is bekend wie er zijn afgebeeld, namelijk v.l.n.r.: Willem Eggengoor, Jan Harm Eggengoor, Hendrik Jan Reefman, Hendrik Jan Wolbink, Derk Meier, Gerard Eggengoor, Henk Hakkers en Gerrit Wolbink.

Het aansteken van een paasvuur is een oud gebruik waarvan verondersteld wordt dat het een voorchristelijke oorsprong heeft. Paasvuren zijn in elk geval sinds 1559 uit schriftelijke bronnen bekend. Het paasvuur (vuur en rook) zou voor vruchtbaarheid zorgen. Mensen sprongen door het vuur of werden (net als de veestapel) tussen vuren geleid. Ook vonden wilde dansen rond het vuur plaats en werd er veel gedronken. Wilde uitspattingen vonden plaats.

Dat het met de paasvuren ook flink mis kan gaan, blijkt wel uit onderstaand bericht uit het Salland’s Volksblad van 6 april 1923:
“Dinsdagmiddag had te Sibculo een treurig ongeluk plaats. Terwijl het zevenjarig dochtertje van W. de Jager naar de overblijfselen van Paasvuur wilde zien en door de aschhoop liep, vatten haar kleertjes door het nog smeulende vuur vlam. De wind wakkerde de vlam aan, zoodat de kleine deerlijk gebrand werd opgenomen. Niet lang daarna is de kleine overleden.”

Het handelde om de zevenjarige Johanna de Jager, dochtertje van Willem de Jager en Hendrikje Strijker.