Toen, op 8 maart 1945: dokter Post gefusilleerd.

0308_Post
foto Stichting historische projecten.

Op 8 maart 1945, slechts enkele dagen voor de bevrijding, werd Hendrik Jan Post, huisarts te Bergentheim, door de Duitsers gefusilleerd.

Hendrik Jan was op 18 april 1902 geboren in Heukelum (gemeente Leerdam). Hij trouwde met Huberta Kruijt en samen hadden ze twee kinderen: Bertje en Henny. Ze bewoonden het grote witte huis aan de Kanaalweg-West, precies tegenover de brug over het kanaal.

Dokter Post werd verbindingsman van het Inlichtingencentrum-Oost van de RVV (Raad van Verzet). Hij hielp en verzorgde piloten en onderduikers, ook als arts. Bij hem thuis werden bijeenkomsten van het verzet gehouden en met zijn auto vervoerde hij wapens en munitie. Alleen mensen die voor hun beroep een auto nodig hadden, mochten hun auto houden, de rest was door de Duitsers gevorderd (in beslag genomen).

Op 9 februari 1945 werd dokter Post in zijn woning gearresteerd en naar de gevangenis in Almelo gebracht. Op 1 maart werd hij naar de Kruisberg in Doetinchem overgebracht. Precies een week later, op 8 maart, stierf hij voor een vuurpeloton bij de Woeste Hoeve.

Hij was één van de 117 slachtoffers die op die dag aldaar werden gefusilleerd. Ook Jan Hendrik Prenger uit ’t Hardenbergerveld werd op 8 maart 1945 gefusilleerd bij Woeste Hoeve, als represaillemaatregel na de aanslag op SS-officier Hanns Albin Rauter. Alle mannen die bij Woeste Hoeve gedood werden, waren uit gevangenissen in Apeldoorn, Deventer, Zwolle, Assen, Doetinchem en Groningen gehaald. Omwonenden en voorbijgangers werden gedwongen stil te staan en langs het fietspad te lopen, waar de lichamen lagen, als afschrikwekkend voorbeeld.

Er stond een bordje bij: ‘Zoo doen wij met terroristen en saboteurs’. Dokter Post vond zijn laatste rustplaats in een massagraf.

6 reacties op Toen, op 8 maart 1945: dokter Post gefusilleerd.

  1. Dag,
   In de archieven komen oma en haar moeder meestal voor met de voornaam Ruberta. Ze zijn naar de vader van overgrootmoeder Ruberta Helleman genaamd Hubertus genoemd. Een enkele keer komt de naam Huberta voor. Misschien dat in het archief de naam een keer verkeerd is opgeschreven en daardoor de officiële naam Ruberta werd.

 1. geachte,
  Dokter Post woonde niet aan de kanaalweg -oost,maar aan de kanaalweg west!Er zit nog steeds een huisarts.

  mvg,
  tvan essen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.