Toen, op 8 januari 1849: kleermaker Bakhuis.

Geen fotobeschrijving beschikbaar.
Een van de pagina’s uit het bewaard gebleven schriftje. Het betreft de rekening van kleermaker Bakhuis voor Godewien Arnold van Dijck, die van 1885 tot 1890 burgemeester van Ambt Hardenberg was.

In de vroege morgen van 8 januari 1849 verlaten twee mannen te voet hun woonplaats Hardenberg. Het is guur en koud, ze huiveren en zetten, om wat warm te blijven, er stevig de pas in. Na enige tijd bereiken ze hun doel, de boerderij van Jan van der Velde aan de Radewijkerbeek. Het vuur in de keuken brandt lekker en ze komen dan ook gauw weer op verhaal. Daarna pakken ze hun meegebrachte spullen uit en beginnen te werken aan de stapel die de boerin ondertussen heeft klaargelegd.

De twee mannen zijn kleermaker Berend Bakhuis en zijn knecht. Ze doen wat in die tijd, toen er nog geen naaimachines waren, heel gewoon was: ter plaatse herstelwerk verrichten aan de kleren van een boerengezin. Er wordt flink doorgewerkt, maar als er op de boerderij wordt gegeten kunnen ze mee aanschuiven. Tegen de avond gaan ze weer naar huis en na zich opnieuw te hebben gewarmd haalt Bakhuis een schrift, een potje inkt en een pen te voorschijn en schrijft:‘Jan van de Velde, op de beeke, 8 januari 1849, gewerkt met ons beiden, 45 (cent)’.Dit verhaal ontleende wijlen Jan Bosch aan een oud, vlekkerig en beschadigd schriftje (waaruit bladzijden en gedeelten zijn weggeknipt, omdat de schuld inmiddels was betaald) van zijn overgrootvader Berend Bakhuis.

Deze Berend werd geboren op 29 augustus 1824 in Uelsen, koninkrijk Pruisen, overleed in Stad Hardenberg op 9 februari 1901 en was in 1848 getrouwd met Geertruida van der Haar uit Gramsbergen. Het verhaal van kleermaker Bakhuis, van de hand van Jan Bosch, kunt u lezen op onze website:

https://www.historischeprojecten.nl/…/Kleermaker_Bosch.pdf

Volg ons ook op https://www.facebook.com/historischeprojectenhardenberg/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.