Op 4 september 1972 vond de officiële opening plaats van het ‘regionaal woonwagencentrum Noordoost Overijssel’.

Reeds in 1965 waren er plannen om aan de Slagenweg 2a in Collendoorn een woonwagencentrum te realiseren. Daarvoor moest eerst grond worden aangekocht en met subsidie van het rijk kon men in 1971 de realisatie ervan aanbesteden. Nog datzelfde jaar werd de bouwvergunning verleend, werd riolering aangelegd en werd de Slagenweg verbreed.

De elfjarige Rolina Smit mocht de officiële openingshandeling verrichten door naast de kantine een vlag in top te hijsen. Zij en haar ouders behoorden tot de eerste bewoners van het nieuwe centrum. Zij werd begeleid door burgemeester Van Splunder en diens echtgenote. Van Splunder was voorzitter van het woonwagencentrum.

Het nieuwe centrum was een keurig afgewerkt complex geworden, gebouwd door de aannemers Dijkhuis, Sierink en De Lange. Er waren op deze maandagmiddag afgevaardigden van de gemeentebesturen van Avereest, Gramsbergen, Den Ham, Hellendoorn, Ommen en Hardenberg die gezamenlijk de kosten voor de realisatie en exploitatie droegen. Er werden verschillende toespraken gehouden, terwijl de bewoners van het kamp het openingsgebeuren ’s avonds vierden met een beatfeest.

In zijn begroetingswoord richtte burgemeester Van Splunder zich in het bijzonder tot Rolina, die hij een platenbon aanbood namens het bestuur van het woonwagencentrum. De burgemeester gaf aan dat de bewoners van het kamp erop mochten rekenen dat zij zouden worden behandeld als alle andere inwoners van de gemeente, met dezelfde rechten en plichten. Hij was er trots op dat het was gelukt af te zien van zware afrasteringen rond het kamp. Hijzelf zou ook niet graag verblijven in een plaats die door zo’n afrastering doet denken aan een concentratiekamp…

Hoe veelbelovend de openingswoorden van de burgemeester ook waren, het zou slechts twee jaar betrekkelijk rustig blijven in het kamp. Al in november 1974 vloog de vlam in de pan, letterlijk en figuurlijk. De kampbewoners staken het centrumgebouw in de fik. Het pand brandde tot de grond toe af en de schade bedroeg meer dan een miljoen gulden. Op deze wijze wilden de bewoners protesteren tegen het niet verkrijgen van een bijstandsuitkering… De 22-jarige H.S. werd gearresteerd. Hij bekende de brand te hebben gesticht.

Al in 1980, slechts 8 jaar na de opening van het kamp, werd de gemeenschappelijke regeling door de aangesloten gemeenten geliquideerd. Dat was het begin van het einde van het woonwagenkamp in Collendoorn.