Toen, op 4 november 1966: over zwemplas de Oldemeijer.

Het Noord-Oosten van 4 november 1966 meldde:
“Een recreatieterrein van 21 ha. in aanleg. Het werk voor de aanleg van de reusachtige zwemplas ten zuiden van de Rheezerbelten is begonnen en als we de kaart van het ontwerp overzien, dan blijkt dat die plas niet minder dan 3 hectare water zal omvatten, met een eiland ter grootte van 1 hectare daar in smaakvolle vormgeving ingeplant. Eikenhouten bruggetjes zullen het eiland met de vaste wal verbinden en de toerist zal daar in de onmiddellijke nabijheid van de parkeergelegenheid met de picknicktafels straks kunnen genieten van water met ruime stranden en een speelweide omgeven door bestaande bossen.

Gewapend met fototoestel zijn we naar de werkzaamheden voor die zwemplas getrokken, waar onder leiding van de Grontmij iets groots staat te gebeuren. Maar we hadden het fototoestel niet nodig, want de graafmachines zijn nog niet in werking. Men is nog bezig met het opruimen van de houtopstanden en het zal nog wel even duren voor men gebruik kan maken van deze aantrekkelijke ontspanningsgelegenheid. Men heeft uitgerekend, dat men met een vlotte aanloop met een 70-tal mensen en verder met een constante bezetting van 40 à 50 man het plan in twee jaar tijds kan hebben uitgevoerd. Het werk zal verricht worden als aanvullend werk machinaal. Dat houdt in dat voor ’t uitgraven van de vijverdiepte gebruik gemaakt wordt van draglines, terwijl daarnaast zandtreintjes met spoor benut worden voor het wegrijden. Want volgens het bestek krijgt men niet alleen een mooie zwemplas, maar het uitgegraven zand zal ook dienstbaar gemaakt worden voor kunstmatige verhogingen terzijde. Overigens zal de plas geheel worden ingericht als een veilige ontspanningsgelegenheid voor gezinnen, waarbij ook de kleinste kinderen volop aan hun trekken kunnen komen. Men gaat de diepste gedeelten met niet meer dan 1.10m water vullen.

Een zwemplas voor de zomer, maar tegelijkertijd kan men daar in de toekomst ook verwachten een ijsbaan voor de meest verwende schaatssportliefhebber. Op een leuk ontworpen plas van 3 ha kan zowel de schaatser op de lange baan als de kunstrijder zijn hart op halen. Het is voor de wintersport bovendien bijzonder aantrekkelijk dat de plas daar straks van alle kanten omgeven zal zijn door de bossen en opgeworpen wallen, die luwte opleveren. Het recreatieterrein heeft een grootte van 21 ha., die gelegen zijn in de Staatsbossen, waarvan in totaal 12 hectare zal worden bewerkt.”

In april 1968 was het werk nog niet gereed, zo schreef dezelfde krant, maar ook in 1969 kon het nog niet in gebruik worden genomen, omdat de parkeerterreinen niet gereed waren en de beplanting en grasinzaai nog erg nieuw was. Pas op 17 juni 1970 kon de recreatieplas ‘De Oldemeijer’ officieel in gebruik worden gesteld.

Volg ons ook op https://www.facebook.com/historischeprojectenhardenberg/

1 reactie op Toen, op 4 november 1966: over zwemplas de Oldemeijer.

  1. Wie kent het nog van voor 1966. Ik kan me herinneren dat daar toen een U vormige beek was (eigenlijk vierkant met aan 1 zijde een toegang naar het midden) met in het midden een kleine ondiepe plas waar ik als kind mocht spelen. Mijn vader zwom toen al wel in de beek, daar mocht ik beslist niet in het water. Het geheel zal in mijn beleving hooguit 30 x 30 meter zijn geweest, niet zo groot dus. Misschien heeft iemand daar nog een foto van of een oude landkaart/plattegrond ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.