Kerstpakketten voor infanteristen.

Het Salland’s Volksblad van 27 november 1914, vandaag precies 101 jaar geleden, plaatste o.a. een ingezonden brief van U.P. Cavalj√©, burgemeester van Avereest:
“Beleefd verzoek ik U mij voor het volgende een plaats in uw blad te willen verleenen. De heer commandant van de 2de compagnie 9e bataljon Landweer-Infanterie deelde mij mede het plan te hebben opgevat om voor de manschappen dier compagnie, waarvan verscheidene afkomstig zijn uit deze gemeenten en die de Kerstdagen waarschijnlijk aan de Belgische grens, op voorpostendienst zijnde, zullen moeten doorbrengen, een kerstboom op te richten en hun geschenken uit te reiken. Hij riep voor de volvoering van zijn plan mijn medewerking in en sprak de overtuiging uit dat zijn beroep weerklank zal vinden in de harten van de ingezetenen. Gaarne betuig ik, het plan om aan de militairen eene kerstgave te schenken, van harte toe te juichen. Laten wij bedenken, dat zij die voor de veiligheid van ons land aan de grenzen staan, en daar ver van gezin, huis en haard zulk een moeilijken tijd doormaken, zich daar bevinden ‘ten onzen behoeve’, wakende voor de belangen van ons Nederlanders, die thans nog de zegeningen van den vrede genieten.”

Vele dienstplichtigen waren in 1914 opgeroepen voor de mobilisatie. De Grote Oorlog was uitgebroken. Gelukkig kon Nederland buiten schot blijven, maar de landsgrenzen moesten wel voortdurend worden bewaakt.

De groepsfoto is opgenomen in de eind 1999 verschenen publicatie ‘Het boek van Roke’: “Grenswacht tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918), bij het bakhuis van het erve Tackman. Dit bakhuis is in 1914 gebouwd. Op de foto zien we Nederlandse grenswachten en commiezen (toen nog in burgerkleding). De tweede foto toont Berend Jan Wolbink (1887-1948) uit Radewijk die als hospik ook gemobiliseerd werd en naar de Belgische grens werd gezonden. De derde foto is van Berend Woertel (1887-1925), eveneens uit Radewijk.

Bezit u zelf oude foto’s van familieleden in militair kostuum, dan horen wij het graag.

1 reactie op Kerstpakketten voor infanteristen.

 1. Beste mensen .
  al heel lang ben ik op zoek naar foto’s van een militair landweerkamp
  gelegen aan de voet van de Archemerberg (nabij Ommen)periode
  vanaf 1906
  Wie o wie kan mij daar aan helpen ?
  Gr; Herman van Beesten.
  Tel 0546672534-0920290905

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.