Toen, op 25 april 1953: werkkamp Balderhaar.

0425_Balderhaar2


In de krant ‘De Vechtstreek’ van 25 april 1953 meldde men:
“Balderhaar. Het werkkamp dat kort voor de oorlog werd gebouwd, wordt nu afgebroken om elders geplaatst te worden waar meer werkgelegenheid bestaat voor de werklozen. Het kamp werd in de oorlog bewoond door mensen die om de een of andere reden dakloos waren geworden. Ook zijn er ’n tijdlang joden in ondergebracht. Het ene gezin dat er thans nog woont, zal een woning worden toegewezen”.

Het Rijkswerkkamp Balderhaar stond aan de Verlengde Broekdijk, naast de boerderij van Nijeboer, iets buiten Kloosterhaar. Het kamp had een capaciteit van 96 bedden en was in mei 1938 in gebruik genomen. De werklozen die er waren gehuisvest, werden ingezet voor het ontginnen van woeste grond.

2 reacties op Toen, op 25 april 1953: werkkamp Balderhaar.

  1. In het boekje van Maurits (Mozes) Valk over zijn Groningse Joods-Christelijke familie in WO2 lees ik dat zijn familieleden Benjamin en Joël van Delft – destijds 15 en 16 jaar – enige tijd in werkkamp Erica hebben gezeten, daarna in Balderhaar (zie foto op joodswerkkampen.nl) en uiteindelijk in werkkamp Twilhaar. Mogelijk zijn meer jongens of mannen vanuit Balderhaar overgeplaatst naar Twilhaar? Heeft jullie stichting een lijst van de namen van degenen die in Balderhaar hebben gezeten of zijn er namen te plaatsen bij de groepsfoto’s uit die tijd?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.