Toen, op 23 augustus: Hendrik van Laar.

Deze kleurendia is gemaakt op 23 augustus 1967, vandaag precies 52 jaar geleden.

We zien ‘dorpsdichter’ Hendrik van Laar uit Lutten. Hij was geboren op 21 juli 1878 op De Pothof in Stad Hardenberg. Op heel jonge leeftijd moest hij al aan het werk om geld te verdienen, eerst als koeherder, later als schaapherder. Al op 7-jarige leeftijd begon hij gedichten te schrijven. Dat zou hij zijn verdere leven blijven doen. Vooral het koningshuis was een geliefd onderwerp, maar ook schreef hij veel over de natuur en zijn geloof.

In 1923 ontving Van Laar een prijs van de Nederlandse Bijenvereniging (een zilveren bij) voor het maken van rijmspreuken op reclame-etiketten, betrekking hebbend op de honinghandel en de bijenteelt. In 1948 was hij mede-oprichter van de Oudheidkamer Hardenberg en in 1955 herdacht hij het 50-jarig dichterschap.

Toen Jan Slot in oktober 1964 werd geïnstalleerd tot burgemeester van Hardenberg, maakte Van Laar één van zijn vele gedichten. Hij was toen al 86 jaar en Slot was de veertiende burgemeester die Van Laar in zijn leven had mogen verwelkomen met een gedicht (de burgemeesters van Ambt en Stad Hardenberg meegeteld).

De markante dichter ging vaak – zoals hier – gekleed in een streepjesbroek en zwarte jas, met op zijn borst de zilveren eremedaille verbonden aan de Orde van Oranje-Nassau. Deze had hij gekregen voor zijn grote verdiensten voor de Lutter gemeenschap. Op zijn zwarte pet droeg hij meestal een lier, als bijzonder symbool van zijn dichterschap. Hendrik van Laar overleed op 21 december 1969, op 91-jarige leeftijd.

Eind 2000 werd een straat naar hem vernoemd in de nieuwbouwwijk Marslanden.

Volg ons ook op https://www.facebook.com/historischeprojectenhardenberg/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.