Toen, op 21 oktober: ingebruikname school in de Achterstraat.

In ons verschenen boek ‘Hardenberg op de kaart’, op pagina 196, valt daarover te lezen:
“Op deze kaarten springt aan de linker zijde vooral de gevel van de school aan de Achterstraat in het oog”.
Op 21 oktober 1850 werd een nieuw éénklassig schoolgebouwtje, staande in de Achterstraat te Hardenberg, officieel in gebruik genomen.

Op deze locatie, in het centrum van de stad, stond oorspronkelijk een woonhuis van gemeenteontvanger L. Santman. De gemeente kon dat pand eind 1849 voor een zeer billijke prijs op de kop tikken, waarna het werd gesloopt. Ter plekke verrees een nieuw schoolgebouw naar een ontwerp van Bernardus Looman, de stadsarchitect van Deventer.

De ‘eerste steen’ werd op 12 juni 1850 gelegd door mr. Jan van Delden, de burgemeester van de gemeenten Stad en Ambt Hardenberg en de bouw werd uitgevoerd onder leiding van Berend Venebrugge, aannemer van publieke werken. Slechts enkele maanden later, op 21 oktober 1850, kon het nieuwe éénklassige schoolgebouwtje al officieel in gebruik worden genomen. De Zwolsche Courant meldde indertijd dat de oude onderwijzer Gerrit Jan Pruim de leerlingen was voorgegaan in hun wandeling van de oude naar de nieuwe school. Pruim had de Hardenbergse jeugd toen al meer dan 45 jaar onafgebroken onderwijs gegeven.”

Volg ons ook op https://www.facebook.com/historischeprojectenhardenberg/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.