Toen, op 16 september: aanbesteding bouw pastorie Heemse.

De Provinciale Overijsselsche en Zwolsche Courant van 26 augustus 1868 bevatte deze advertentie:

Prentbriefkaart van de Wheeme (fotograaf C. Sanders te Coevorden), uitgegeven door J.H. Bosch te Hardenberg, anno 1911.

“Aanbesteding. Op woensdag 16 september 1868, des voormiddags te 10 ure, zullen de architecten W. en F.C. Koch, ten huize van H. Kampman te Heemse, namens het Collegie van Kerkvoogden der Ned. Herv. Gemeente te Heemse, publiek aanbesteden: Het bouwen eener pastorie te Heemse. De teekeningen zullen van zaterdag 5 september e.k. tot den dag der aanbesteding bij Kampman ter inzage liggen, terwijl van af dien dag de gedrukte bestekken tegen betaling van 50 cent per exemplaar te verkrijgen zijn bij de architecten te Zwolle.”

De aanbesteding volgde en de uitslag ervan haalde ook de krant. Op 18 september schreef men: “Heemse, 16 sept. Heden had alhier de aanbesteding plaats van het bouwen eener nieuwe pastorie. Daarvoor waren 8 inschrijvingsbiljetten ingeleverd. De laagste was H. Hamhuis Azn. alhier voor de som van fl. 6200. De hoogste, De Bruin te Vaassen voor fl. 8530.”

De pastorie werd gebouwd door de firma Hamhuis, zoals deze er heden ten dage nog altijd staat aan het Kerkpad 1 in Heemse. De vroegere hervormde pastorie wordt nu gebruikt als kantoor van Schuldink Advocaten. Het pand is sinds 2002 een gemeentelijk monument. De volledige geschiedenis van ‘de oude pastorie’ is beschreven in het door onze stichting uitgegeven boek ‘Monumenten in de gemeente Hardenberg’ (pag. 298-301).

Op 8 april 1869 werd ‘de eerste steen’ gelegd door de toenmalige predikant Antoon Piper. Hij en zijn gezin zouden ook de eerste bewoners zijn van de nieuw gebouwde pastorie.

Volg ons ook op https://www.facebook.com/historischeprojectenhardenberg/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.