Brug bij 't Haantje.

Het Salland’s Volksblad van 15 december 1961 schreef:
“De brug aan ’t Haantje die gedurende jaren een obstakel is geweest voor het verkeer, gaat binnenkort verdwijnen. Deze brug was dusdanig gebouwd dat ze bij dreiging van hoog water door middel van een sluisdeur gesloten kon worden. De laatste dertig jaar is deze deur niet meer gebruikt en later verwijderd.”

Een bron schrijft over de naam ’t Haantje:
“Bakker Kollen was een man van de vroege morgen. Hij doopte zijn bedrijf met de naam ’t Haantje en sedertdien is dit punt steeds naar deze naam genoemd.”

’t Haantje vormde de kruising van het kanaal de Dedemsvaart met De Kerkdijk (de oude weg van het esdorp Lutten naar de kerk in Hardenberg).

De naam ’t Haantje komen we voor het eerst tegen in 1899 in de raadsnotulen van Ambt Hardenberg, toen het ging over de aanleg van een kunstweg van De Haar naar ’t Haantje.

We willen nog een uitgebreid artikel schrijven over de ‘vier hoeken’ bij het Haantje, oftewel de bebouwing aan weerszijden van het kanaal en aan weerszijden van de Lutterkerkdijk. Dit plekje heeft, hoewel het pas voor het eerst in 1899 ’t Haantje wordt genoemd, een interessante ontstaansgeschiedenis. Alle informatie is welkom.

2 reacties op Brug bij 't Haantje.

 1. Het huisje rechts op de bovenste foto en links op de onderste foto voor de brug daar woonde mijn opa en oma Smit.
  Mijn opa heeft jaren gewerkt bij Rijkswaterstaat en was daarnaast onbezoldigd rijks veld wachter. Mijn oma verzorgde dat de brug bediend werd.

  Er wonen in Hardenberg misschien nog 2 broers van mijn stief vader, misschien dat die meer kunnen vertellen.

  1. Geachte heer/mevr. Los,

   Hartelijk dank voor uw aanvullende reactie. Zijn er mogelijk nog foto’s van uw opa en oma Smit uit die tijd? Zo ja, dan houden we ons zeer aanbevolen.

   Met vr.gr.
   Stichting Historische Projecten Hardenberg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.