Toen, op 10 maart: koninklijk bezoek in Hardenberg.

Vandaag is het precies 210 jaar geleden dat Hardenberg koninklijk bezoek ontving. Koning Lodewijk Napoleon, broer van de Franse keizer, maakte in 1809 een rondreis door Overijssel. Daarbij bezocht hij ook Hardenberg en Gramsbergen. Hij overnachtte bij Cornelis Soeters, de plaatselijke ontvanger der directe belastingen. Deze had een riant woonhuis in ‘de Groote Straat’ (Voorstraat) in Hardenberg dat voor dit doel geschikt was bevonden.

Over deze historische gebeurtenis is niet veel bewaard gebleven. Slechts een klein aantal documenten in het kostbare archief Van Riemsdijk-Soeters geven gewag van deze exclusieve overnachting. De koning kwam met zijn gevolg van vijftien man en hield audiĆ«ntie in de chique kamer van de familie Soeters. Bij zijn vertrek liet hij weten ‘zeer wel’ te spreken te zijn over de gastvrijheid van het Hardenbergs gezin. Curieus was echter de vermelding dat hij een bedrag van f. 300,- naliet voor Soeters’ dienstmeid…

Volg ons ook op https://www.facebook.com/historischeprojectenhardenberg/

2 reacties op Toen, op 10 maart: koninklijk bezoek in Hardenberg.

  1. Het pand stond op de hoek Fortuinstraat tussen Oosteinde en het Middenpad, nu telefoonzaak BelCompany, een winkel Totaal Gemak en bloemhandel Beijer etc. Ernaast stond de Pastorie.

  2. Ik wil graag weten in welk pand of op welke locatie in de Voorstraat Lodewijk Napoleon op 10 maart 1809 de nacht heeft doorgebracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.