Toen, op 10 april 1891: Peereboom benoemd tot gemeentegeneesheer.

De landelijke krant ‘Het Nieuws van den Dag’ van 10 april 1891 meldde dat :

peereboom1

te Stad…

peereboom2

…en later ook te Ambt Hardenberg

In juni 1891 zou Peereboom ook worden benoemd tot gemeentegeneesheer van de veel grotere gemeente Ambt Hardenberg. Op 27 augustus van datzelfde jaar trouwde Pieter Willem Peereboom te Wormerveer met Rebecca Cornelia Schoute. In de huwelijksakte staat vermeld dat Peereboom daar geboren was, maar als arts woonde en werkte te Stad Hardenberg.
Echter, een aantal jaren later zien we dat hij alweer werkzaam is in Haarlem. In april 1894 woonde het echtpaar in de hoofdstad van Noord-Holland en in oktober 1896 liet de arts een advertentie plaatsen waarin hij kenbaar maakte praktijk te houden aan de Nieuwe Gracht 33 in Haarlem, speciaal voor huidziekten.
In 1916 herdacht Peereboom zijn 25-jarig jubileum als geneesheer. In juli 1889 had hij aan de Universiteit van Amsterdam met goed gevolg het theoretisch geneeskundig examen afgelegd en in maart 1891 was hij door de ‘geneeskundige staatscommissie’ aldaar bevorderd tot arts. Peereboom overleed op 13 augustus 1920 te Haarlem, op slechts 55-jarige leeftijd.
Hieruit kunnen we opmaken dat hij bij zijn benoeming tot gemeentegeneesheer in Stad Hardenberg een nog onervaren huisarts was. Zeer waarschijnlijk was het zelfs zijn allereerste praktijk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.