Op 1 juni 1906 opende het nieuwe postkantoor van Hardenberg voor het eerst de deuren.

Helaas heeft het gebouw net geen honderd jaar als zodanig dienst gedaan, want begin 2005 verloor het zijn functie als postkantoor door terugloop van activiteiten. In 2003 werd het voormalig postkantoor aan de Voorstraat 40 door de gemeenteraad aangewezen als gemeentelijk monument.

Aan de Rijksbouwmeester was op 27 september 1904 gevraagd een plan voor een nieuw postgebouw met ambtswoning te ontwerpen, waarbij met enige wijzigingen het al goedgekeurde plan van het kantoor in het Friese Burgum kon worden gevolgd. Dat bleek te kostbaar en niet aan alle wensen te voldoen, zodat er nog regelmatig over en weer gecorrespondeerd werd en de plannen werden aangepast. Uiteindelijk verleende de minister op 5 juli 1905 goedkeuring aan de bestedingsstukken en kon men aan de slag. De aanbesteding had plaats op 2 augustus daaraanvolgende. De bouw, met inbegrip van het afbreken van het voormalige, door het rijk verworven, huis en de stal van de nazaten Van Riemsdijk, werd gegund aan de laagste inschrijver: H. Aberson & Zn. te Steenwijk voor de som van ƒ 21.630.

Op 1 juni 1906 werd het nieuwe hoofdpostkantoor geopend. Naar aanleiding van een verzoek van de gemeente werd met ingang van 1 september daaraanvolgende het hulptelegraafkantoor vervangen door een Rijkstelegraafkantoor. Ook werd op die datum een Rijkstelefoonkantoor gevestigd; de openstelling voor laatstgenoemde dienst vond plaats op 27 december van het-zelfde jaar. De eerste directeur van het nieuwe postkantoor was Rudolf Hendrik Schuringa, afkomstig uit het Groningse Wildervank. Hij kwam met zijn vrouw en tweejarig dochtertje vanuit Terneuzen naar Hardenberg. Schuringa gaf de eerste acht jaar leiding aan het nieuwe kantoor.

Meer over de geschiedenis van deze locatie en veel meer mooie foto’s en kaartmateriaal, leest u op onze website sectie A-222.