Bij het digitaliseren en online beschikbaar stellen van onze ansichtkaarten krijgen we – letterlijk en figuurlijk – een steeds beter beeld van onze collectie. De scans worden ontsloten op het online platform MijnStadMijnDorp, zodat ze ‘voor de eeuwigheid’ digitaal duurzaam kunnen worden bewaard. Soms ontdekken we dan ook dat we een kaart dubbel hebben. Die worden dan aangeboden op Marktplaats, waarbij de opbrengst weer ten goede komt aan de stichting.

Voor de liefhebber… deze 85 jaar oude ansichtkaart met een echte foto van huize Nijenstede in Heemse hebben we dubbel en is daarom vanaf nu te koop:

https://www.marktplaats.nl/plaats/m1756204999/view…

De fraaie boerderij van de fam. Schrijver te Lutten aan de Dedemsvaart (nu: Dedemsvaartseweg-Noord 64). Overigens deze kaart was dubbel in onze collectie en is vandaag via Marktplaats verkocht aan… de huidige bewoners/eigenaren. Geweldig!

Zo ook deze prachtige kaart, met echte foto, van de uit 1927 daterende ambtswoning van de burgemeester van de gemeente Stad Hardenberg, Villa De Peppel aan de Jan Weitkamplaan. Het solide, twee bouwlagen tellende, bakstenen gebouw werd in de jaren na oplevering geleidelijk aan volledig bedwongen door klimop. De kaart is in 1936 verzonden door ‘meester’ aan Hendrika Koopman, Kollenstaart bij Nijverdal. https://www.marktplaats.nl/plaats/m1757222006/view…

Ook deze bijna een eeuw oude prentbriefkaart van het Oosteinde in Hardenberg hebben we dubbel in onze collectie. De kaart is ontsloten in onze digitale beeldbank en te koop op Marktplaats:Links is nog een deel van de gevel van het huis van Johannes Fredriks te zien. In 1888 was hij door de hervormde kerk benoemd tot godsdienstonderwijzer; een functie welke hij bijna een halve eeuw zou vervullen. Fredriks hield bijbellezingen op het platteland en liep er voor naar Bergentheim, Kloosterhaar, Radewijk, Baalder, Brucht en Ebbenbroek. Ook bezocht hij daar zijn zieke gemeenteleden en begeleidde hij hen op het sterfbed. Talrijk waren de functies die Fredriks nog vervulde naast zijn ambt. Zo was hij voorzitter van de commissie tot wering van schoolverzuim, vanaf de oprichting in 1915 voorzitter van de woningbouwvereniging ‘Concordia’, secretaris-penningmeester van de Nationale Geheelonthoudersvereniging Hardenberg-Heemse, voorzitter van de jongelingsvereniging Nehemia, bestuurslid van de vereniging Het Groene Kruis en permanent feestleider op de jaarfeesten van de Jongelings- en Meisjesverenigingen.
Fredriks werd in 1933 onderscheiden met de gouden eremedaille, verbonden aan de Orde van Oranje-Nassau.

Geheel rechts staat het in 1914 gebouwde winkelhuis van bakker Evert Hemke, gevolgd door een winkelhuis met het uithangbordje Twentol wagensmeer. Dat was waar Roelf Bosch in 1920 zijn schilderswinkel begon. Hiervan getuigen de houten ladders die tegen de gevel liggen. De klanten konden bij hem ook terecht voor borstelwerk, rijwiellak, huishoudvernis en linoleumwas. Vanaf 1922 bood Bosch tijdelijk onderdak aan kostganger Gerrit van Beynum. Hij was een van de eerste gediplomeerde elektromonteurs in Hardenberg en verrichtte pionierswerk bij de elektrificatie van Hardenberg en omgeving. Het witte pand daarna werd door twee gezinnen bewoond. In de rechter helft woonde winkelier Albert Minkjan, die met snoep en sigaren ventte. De linker helft werd bewoond door weduwnaar Gerrit Jan Zweers (bijgenaamd: De Prins) en diens zoon Hendrik Gerhard die een manufacturenzaak had.De ansichtkaart is op 20 augustus 1925 verzonden door de familie Van Weerden in Hardenberg, aan de heer E. Overbosch, ontvanger der directe belastingen te Steenbergen.