Oude huisplaatsen

AneHardenbergRadewijk
AnerveenHeemseRheeze
AneveldeHeemserveenRheezerveen
BaalderHolthemeSchuinesloot
BalkbrugHolthoneSibculo
BergentheimHoogenwegSlagharen
BruchtKloosterhaarDen Velde
BruchterveldDe KrimVenebrugge
CollendoornLoozen
CollendoornerveenLutten a/d Dedemsvaart
Dedemsvaart (dorp)Mariënberg
DiffelenOud-Bergentheim
GramsbergenOud-Lutten

13 reacties op Oude huisplaatsen

 1. Mijn vraag is of er een 2e pagina m.b.t. Oud Lutten is weggevallen? Ik zie hierboven namelijk alleen nog de pagina https://www.historischeprojecten.nl/geheugenvanhardenberg/shpedia/oude-huisplaatsen/oude-huisplaatsen-in-oud-lutten/. Voorheen was er ook een pagina https://www.historischeprojecten.nl/geheugenvanhardenberg/shpedia/oude-huisplaatsen/oude-huisplaatsen-in-oud-lutten-2/ met o.a. panden aan de Semmelinksdijk (buurtschap Keiendorp). Is die pagina verdwenen of kijk ik niet goed?

 2. Hallo SHP,

  Bij de oude huisplaatsen in Collendoorn kom ik de vermelding “westhoeks” of ook wel Tempelman tegen op de huidige Venneweg 1 in Collendoorn.
  Is er iemand die mij kan vertellen wanneer deze boerderij en naam is ontstaan was het misschien een onderdeel van de Havezathe Collendoorn? Uit mijn familie register blijkt inderdaad dat de naam Tempelman in Collendoorn zijn oorsprong vind echter ik kom het verder nergens meer tegen in de volkstellingen of registers enz.
  Alle informatie t.a.v. van de familienaam Tempelman is van harte welkom

  1. Dag Johan,

   Het erf ‘Weshoek’ werd (voor zover nu bekend) voor het eerst in 1767 zo genoemd. Voordien heette het Veltman. Het lag op de grens met het Collendoornerveen. Het erf werd bewoond door Jannegien Schonekamp, weduwe van resp. Hermen Hannesz. en Engbert Hendriksz. Haar derde huwelijk was met Gerrit Jansen. Er werden huwelijkse voorwaarden opgemaakt door de schout van Ambt Hardenberg op 30-04-1741. Deze Gerrit was afkomstig uit Arriën onder Ommen, denkelijk uit het erf Tempels. In 1760 wordt hij aangeduid als Gerrit Veldman alias Tempelman en enkele jaren later dus genoemd als wonend op de Weshoek (Westhoek) te Collendoorn. Getuigen bij zijn huwelijk waren zijn broer Harmen Jansen en zijn zwager Lucas Egberts. De bruid Schonekamp komt uit een riddermatig geslacht, wonend op Riddering te Holtheme.

   Groeten en succes met je speurtocht, Dinah.
   https://www.historischeprojecten.nl/contact/donateurs.html

   1. Hallo Dinah,

    Hartelijk dank voor jou duidelijk informatie, ik verbaas me echter dat ik de namen in de volkstelling van 1748 niet terug zie of heeft dit te maken met het feit dat ze mogelijk onder Collendoornerveen werden gerekend.

    Groeten Johan Tempelman

 3. Beste Erwin,
  Ik beleef heel veel plezier aan de Oude Huisplaatsen. zo heb ik een heel verhaal van de familie van mijn oma’s kant (Aaltje Jonkeren) in Collendoornerveen kunnen lezen (Venneweg 11 en 15).
  Daarna wou ik op zoek naar de oude boerderij vn de familie Ranter in Wielen. Maar…..Wielen komt niet voor bij de plaatsen en buurtschappen. Gaan jullie daarmee nog aan de slag of staan daar geen interessante boerderijen?

  mvg

 4. Beste mensen van de historische projecten.

  Onder OUDE HUISPLAATSEN las ik de reeks van eigenaren van Coevorderweg 41. Het was een hele verrassing om een en ander zo duidelijk op schrift te zien staan. Mijn complimenten.

  De meeste eigenaren heetten Im Essche en waren voorouders van mij Henriette Iemhoff-Juurlink.
  Deze huisplaats werd in 1876 gekocht door Geert Hendrik Juurlink getrouwd met Maria Catharina Im Essche. ( mijn overgrootouders)
  En dan staat er: te De Krim .
  Nu is mijn vraag: Waar woonden de Juurlinks? Was dat op (het huidige adres) Coevorderweg 106 0f 107. Daar woonden nl. mijn grootouders Hendrik Juurlink en Hendrika Knuver.
  De ouders van Geert Hendrik, Jan Berend Juurlink en Anna Maria Nijman kwamen uit Avereest.
  Hebben zij later een onderkomen gekocht in De Krim ?
  Ik kan de oplossing niet vinden en hoop dat jullie mij en nog andere nieuwsgierige familieleden hulp kunnen bieden.
  Vr gr Henriette Iemhoff-Juurlink

  1. Hallo Henriette,

   Dank voor je uitgebreide reactie en complimenten.
   We zijn benieuwd: is er nog een foto bewaard gebleven van overgrootouders Juurlink?

   Volgens de notariële akte werd het huis niet in 1876, maar in 1879 gekocht door Juurlink. Uit de geboorteakten van de kinderen blijkt dat het echtpaar tussen 1867 en 1879 voortdurend in Slagharen woonde. Mogelijk aan de kant van De Krim (vallend onder de gemeente Ambt Hardenberg), waardoor dat vermeld staat in de notariële akte (?) In de 19de eeuw heeft nimmer een Juurlink binnen de gemeentegrenzen van Gramsbergen gewoond (blijkt uit het bevolkingsregister).

   Nader kunnen we op dit moment geen informatie verstrekken.

   Groet,
   Erwin Wolbink

  2. Beste Henriette,
   op veel van je vragen kan ik, Johan Juurlink, Gezellehof 18 in Oss antwoord geven: zelf ben ik de vorige week 85 geworden en ben ik al veel jaren met dezelfde vraag bezig: “wie zijn mijn voorouders, met name aan de kant van mijn vader en waar woonden zij?” Zeker is dat wij de volgende geslachtsnamen gemeen hebben: Niemann, Knuver en Juurlink, al bestaan er door de grensovergang en de tijdspanne spellingsverschillen. Ook is zeker dat jij geen Bruinsbloed hebt en ik geen Im Eschebloed. Om een lang verhaal kort te maken en je toch op weg te helpen, geef ik je als advies om te kijken op de Genealogische Database Avereest en daar in te vullen: “Anna Maria Nijman of Jorling”, HBSN 1569 en “Jan Berend of Bernd Heinrich Juurlink of Niemann”, HBSN 1568.
   Op dezelfde database kun je de samenstelling van de de gezinnen: “Johannes Franciscus Knuver en Maria Mulder”, “Gerhardus Stephanus Martinus Knuver en Alberdina van der Wal” en “Hendrika Knuver en Johannes Hendricus Juurlink” vinden.
   Verrassender wijze kun je de laatste 3 sets ook vinden uitgaande van Geert Hendrik Juurlink, de oudste zoon van mijn over-over grootouders Bernd Heinrich Niemann en Anna Maria Jorling. Anderen denken er anders over, maar zo zijn onze gemeenschappelijke voorouders echt gedoopt. Overigens beschik ik over 2 familiefoto’s, in prima conditie, van de gezinnen Knuver-Busscher en Joh.Hen. Juurlink/Hendrika Knuver. Op de laatstvermelde foto komt, het is geen toeval, mijn peettante: Maria Klaver-Juurlink, voor. Zij is niet vermeld op bovengenoemde documenten en om het helemaal ingewikkeld te maken heet mijn moeder Maria Juurlink-Klaver. Het aantal vragen waarmee je nu zit is heel veel toegenomen, je mag ze mij een-voor-een stellen.
   Hartelijke groeten, Johan Juurlink, Oss. Tel. 06-49866063.

 5. Leuke site. Over Parallelweg 100: op documenten die we hebben staat 1882 als bouwjaar en niet 1899.

 6. Beste mensen van de historische vereniging,

  heel mooi hoe jullie alles hebben uitgezocht -wat betreft huisplaatsen in Rheeze- en op schrift gesteld. Mijn complimenten.
  Opgegroeid op Ringweg 2 vond het heel boeiend de geschiedenis van ’t Warmink / Wilms te lezen. Zelfs nog voor mij nieuw feiten opgemerkt.
  Een paar opmerkingen: bij het lezen van ’t Timmermans -mijn buren vroeger- ontdek ik het de foto van het huis met de achtergevel niet van Rheezerweg 91, maar van Ringweg 2 is.
  Verder dat dhr. Olsman in 1953 (van Rheezerweg 83) niet getrouwd met Snijders maar met J. Stoeten.
  Hartelijke groet, Gerrit Timmerman.

  1. Geachte heer Timmerman,

   Heel hartelijk dank voor uw positieve reactie! De website wordt echter niet door de Historische Vereniging Hardenberg, maar door de Stichting Historische Projecten Hardenberg beheerd. Alle content is dus ook door ons uitgezocht en toegevoegd. Maar ‘what’s in the name’, want het gaat tenslotte om het resultaat. De foto van de boerderij was ook (al) geplaatst bij de Ringweg 2, dus een correcte opmerking van u. We hebben ‘m verwijderd bij Rheezerweg 91. Ook de naam bij Rheezerweg 83 hebben we aangepast. Nogmaals dank!

   Mocht u ons nog kunnen verblijden met oude foto’s van erven in Rheeze, dan houden we ons ook aanbevolen!

   Met vriendelijke groet,
   Erwin Wolbink (secr. SHP)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.