SHPedia

naslagwerk van de stichting historische projecten

Beeld

Bestuur

Geschiedenis van de kernen

Kalender

Kranten

Onderwijs

Openbare veiligheid

Religie

Zorg
Geheugen van Borne

3 reacties op SHPedia

 1. Graag zou ik willen weten in welk jaar de Solafabriek in Gramsbergen, Voorstraat 17, werd gesloten. Ik heb een advertentie uit 1981 gevonden waarin het fabrieksgebouw te koop werd aangeboden, maar een of twee jaar later was de fabriek toch nog steeds in gebruik.

 2. Geachte mevrouw of meneer
  Ik ben de afgelopen jaren met mijn stamboom begonnen, mijn Overgrootmoeder Johanna de Jonge geboren in 19 september 1889 kwam als weeskind bij haar oom en tante Johanna en Gerrit Snip terecht, ook zij hadden kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd.

  Hendrik Snippe, 1886 – 1887
  Berendina Berghuijs 1888 – 1943 (geboren Snippe),
  Arend Snippe, 1892 – ?
  Marinus Snippe 1893 – 1898

  Mijn vraag is, bestaat er een schoolarchief van de kinderen in deze periode? Hoe kan ik erachter komen dat Johanna mischien op de scholen in Gramsbergen heeft gezeten?

  ………………………….? Waar krijgt ze haar scholing? Als ze in New York een ‘gouvernante’ is en ook volgens de verhalen van mijn Tante Marjo vloeiend Frans blijkt te spreken, waar leert ze dat? Op goede internaten en kostscholen in die tijd is waar Frans leren en spreken een normale zaak was in die tijd.

  Johanna als jonge vrouw (afkomstig uit Ned. Hervormd gezin) van 25 jaren stapt in haar eentje in 1914 op een schip stapt “de Ryndam” om naar New York te reizen?
  Waar ze op 1 sept. van dat zelfde jaar aankomt. (bron; Passenger Record Ellis Island)

  Ze werkt als gouvernante in New York.
  Ontmoette zij daar de Journalist vd NRC krant, Anton Jan Marie Hofhuis (afkomstig uit een zwaar katholiek gezin)?
  Of eerder al? “Twee geloven op een kussen daar slaapt de duivel tussen “.
  Ze trouwen al drie maanden na aankomst op 4 december 1914.
  In 6 jaar tijd krijgen ze 4 kinderen, Anton houdt van vrouwen, liefst jonger en neemt de huwelijkse trouw niet al te letterlijk.
  Johanna pikt het niet, reist alleen met haar kinderen terug naar nederland, begint met haar zus Anna, wiens Man in Hotel des Indes in Den Haag werkt, ook een pensioen voor nederlanders uit nederlands Indie die in NL met verlof kwamen.
  Nooit hertrouwd en op 3 maart 1945 bijna aan het einde van de oorlog treft haar een afschuwelijke lot. Een grove vergissing van de Engelse RAF die bij vergissing de Haagse wijk Marlot bombardeert.
  Mijn overgrootmoeder Joanna, ze laat niets tastbaars achter.
  Helaas ligt nederland niet om de hoek, ik woon nl in Zwitserland, graag wil ik alles over haar weten, als dit met kosten verbonden is, hoor ik het graag….ik verheug mij ontzettend op een positief antwoord, met vriendelijke groet Natascha Joling

  1. Geachte mevr. Joling, beste Natascha,

   Dank voor uw uitvoerig bericht. Kent u het online bevolkingsregister van Gramsbergen al?
   Daaruit blijkt dat Johanna op 9 januari 1897 als 7-jarig meisje van de gemeente Avereest naar de gemeente Gramsbergen verhuisde om haar intrek te nemen bij oom en tante: bakker Gerrit Snippe en Johanna de Jonge in De Krim.

   Voor zover ons bekend, is er geen schoolarchief bewaard gebleven van de openbare lagere school in De Krim van die tijd.
   Vanaf 1900 kende De Krim ook een christelijke lagere school. Mogelijk heeft Johanna die school bezocht, maar ook daarvan is ons geen archief bekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.