Toen, op 29 mei: paspoort van Jan Roelofs.

Dit fraaie document is een paspoort, afgegeven op 29 mei 1915 aan Jan Roelofs uit Holtheme. Het paspoort werd verstrekt ten tijde van de Eerste Wereldoorlog en bevat naast het pasfotootje van Jan ook zijn signalement.

Zo weten we dat hij toen 40 jaar oud was (geboren op 25 januari 1875), blond haar had, blauwe ogen en een gewone neus. Hij was niet lang, slechts 1.63 meter. Het paspoort was een jaar geldig en werd afgegeven door de minister van buitenlandse zaken namens hare majesteit de koningin. Met het paspoort kon Jan de grens over, Duitsland in.

Het buitenlands paspoort werd afgegeven op 29 mei 1915 in Den Haag en enkele dagen later bekrachtigd door de commissaris van de koningin in Overijssel. Helemaal bovenaan het paspoort bevestigde de toenmalige burgemeester van Gramsbergen, in het Duits, dat het pasfotootje en de handtekening daadwerkelijk van Jan Roelofs waren. Ter bekrachtiging werd het document nog twee maal gezegeld met het stadszegel van Gramsbergen.

Jan Roelofs was twee keer getrouwd, eerst in 1902 met Geertjen Ramaker en na haar overlijden hertrouwde hij in 1913 met Hendrikien Derks. Jan stierf een jaar na het verlenen van dit paspoort, op 22 augustus 1916 te Holtheme, slechts 41 jaar oud. De wijze waarop hij stierf, was treurig. Het Salland’s Volksblad schreef daarover:
“Een treurig ongeval vond heden (dinsdag) plaats te Holthemerbroek. De landbouwer J.R., wonende op het erve de Poffert, onmiddellijk aan de grens, welke met een voer plaggen naar huis reed, is bij ongeluk door een Duitsch grenssoldaat doodgeschoten. Terwijl deze zijn geweer bij aflossing aan een kameraad overreikte, is dit op een onverklaarbare wijze afgegaan, juist in de richting van den getroffene, welke door een schot door het hoofd onmiddellijk overleed. R. was een oppassend man, was gehuwd en laat een vrouw en 4 kinderen onverzorgd achter. De deelneming en de verslagenheid is, zoo men denken kan, groot.”

Volg ons ook op https://www.facebook.com/historischeprojectenhardenberg/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.