Paraat in Hardenberg.

In de week van 26 t/m 30 mei 1964 werd in Hardenberg de leger- en luchtmacht-tentoonstelling “Paraat” gehouden. De opening ervan geschiedde door loco-burgemeester Valkman, in aanwezigheid van een groot aantal burgerlijke en militaire autoriteiten. Generaal-majoor d’Engelbronner, met nog drie andere inzittenden, arriveerde per helikopter op de Europaweg tussen het gemeentehuis en de pas gereedgekomen enorme Prins Bernhardbrug. Ook de Commissaris der Koningin in Overijssel, jonkheer Otto Frans Antoine Hubert van Nispen tot Pannerden, woonde de opening bij.

“De plechtige opening vond plaats in de trouwzaal van het raadhuis in Hardenberg. De gemeenteraad met meerdere genodigden waren aanwezig toen de generaal-majoor het woord voerde bij verhindering van de staatssecretaris van Defensie. Loco-burgemeester Valkman wees in welgekozen bewoordingen op het feit dat het leger weliswaar 25% van de landsbegroting verslond, maar daarvoor dan ook met inzet van zichzelf paraat staat voor ons aller vrijheid. Meerdere sprekers voerden nog het woord, waarna een rondwandeling werd gemaakt over het tentoonstellingsterrein, dat wel een zeer treffend beeld gaf van onze weermacht”, aldus het Noord-Oosten.

’s Avonds werd op het Stephanusplein voor het gemeentehuis een taptoe gegeven door de kapel van de Koninklijke Luchtmacht in ceremonieel tenue, met medewerking van het zgn. Spookpeloton. Op hetzelfde terrein waar ook het feest ‘600 jaar Hardenberg’ was gehouden, was een 900 m3 grote expositiehal geplaatst, welke dagelijks gratis toegankelijk was. Zwaar militair materieel was buiten de tent opgesteld. Ook werden films gedraaid en dia’s vertoond.
De Vaar- en Duikschool hield demonstraties in de Vecht met medewerking van een helikopter van de Koninklijke Luchtmacht en het motorteam van de Koninklijke Marechaussee gaf een demonstratie op het sportterrein in Bergentheim.

1 reactie op Paraat in Hardenberg.

  1. Ik was erbij. Als 18 jarige beroeps sergeant aangewezen als bemanning bij de stand Infanterie. In de laatste plaats die de tentoonstelling aandeed, namelijk Harlingen mijn echtgenote leren kennen en nog steeds samen, in 2021 al weer 60 jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.