Opening viswinkel Zweers.Het Salland’s Volksblad schreef op 22 september 1950:
“Het oude huis van Blein in de Voorstraat heeft een hele verandering ondergaan. De heer J. Zweers die het indertijd heeft gekocht hoopt er volgende week zaterdag zijn nieuwe winkel te openen. Zowel het interieur als van buiten is modern ingericht. Over de werkzaamheden die er zijn verricht door de architect Breukelman en de aannemer H. Hamhuis Ezn, is de ondernemer zeer dankbaar. Zowel het interieur als van buiten is modern ingericht. En nu: Zweers’ vis bij iedere dis!”


De viswinkel van Zweers was geheel nieuw gebouwd op de locatie die nu bekend staat als Voorstraat no. 30. Tegenwoordig is daar Café-Bar De Buurman gevestigd. Het oude pand dat er stond, was in opdracht van Zweers afgebroken.

In 1906 had David Blein het oude pand gekocht van Abraham Zilversmit en was er een slagerij in begonnen. Hij zou zijn ambacht uitoefenen tot hij zijn werk moest staken op last van de bezetters. Hij kwam om op 14 mei 1943 in Sobibor. Zijn zoon Simon was de enige van het gezin, en voor zover bekend de enige joodse inwoner van Hardenberg, die het concentratiekamp overleefde. Hij liet het pand van zijn vader publiek veilen in oktober 1949, waarbij Zweers de hoogste bieder werd.

De viswinkel van Jan Zweers werd later overgenomen door de dames Vlogman die er slagersproducten verkochten van slager Vlogman in de Fortuinstraat. In 1961 vestigde slager J. Meijer zich in het pand, komend vanaf de Brink, terwijl later slager Hommes er nog enige tijd werkzaam was. In 1984 opende er Huisings broodboetiek en notenbar en in 1997 opende Bert Bos er zijn café onder de naam The Old Inn.

3 reacties op Opening viswinkel Zweers.

  1. Wat leuk om te lezen. Jan Zweers was mijn opa. Deze foto’s kende ik niet. Mijn moeder heeft alleen foto’s van hoe de viswinkel was

    1. Hallo Wilfred,

      Hartelijk dank voor je reactie! Zou je ons willen verblijden met scans van de viswinkel? We houden ons aanbevolen! (info@historischeprojecten.nl) 🙂

  2. Eind 1951 al werd de viswinkel van Zweers overgenomen door slager Vlogman. Jan Zweers (geb. 1 februari 1909 te Ambt Hardenberg) nam toen een betrekking aan in Amsterdam. Na enkele jaren verblijf in Amsterdam en Muiden kwam Jan in 1954 een paar maanden terug naar Hardenberg. Daarna vertrok hij weer naar Muiden. Uiteindelijk overleed Jan op 81-jarige leeftijd, op 20 november 1990 in Hardenberg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.