Opening van ‘Den Herdenbergher’.

Op 13 mei 1986, vandaag precies dertig jaar geleden, vond de officiële opening plaats van het café-restaurant Den Herdenbergher aan het Oosteinde; de zaak van Jan en Leidy Lenters.
In 1982 waren Jan en Leidy Lenters in de Fortuinstraat begonnen met hun café ‘De Kruuke’. Zij hadden het bestaande eethuisje annex snack-bar gekocht en omgebouwd tot café. Dat liep als de spreekwoordelijke trein. De gasten hingen er soms letterlijk en figuurlijk ‘met de benen uit’. Jan Lenters wilde echter meer. Als zestienjarige had hij gewerkt bij garage Ten Cate aan het Oosteinde. Daar bediende hij de benzinepomp. Vaak keek hij dan dromend naar Hotel Hendriks aan de overzijde van de straat. Nog maar een jaar nadat ze De Kruuke waren begonnen, liep Jan op een zekere dag het hotel binnen. Hij had gehoord dat het hotel in de ‘stille verkoop’ stond en ging eens informeren, zonder dat Leidy er ook maar iets vanaf wist. De beide horeca-exploitanten werden het snel eens.

Toen Jan het zijn echtgenote vertelde, dacht Leidy dat haar man last had gekregen van hoogmoedswaanzin. Van een klein knus café naar het veel grotere hotel was volgens Jan een uitdaging, maar Leidy vond dat haar man ‘niet goed wies eworden was’. Toch wist Jan zijn vrouw over te halen en vrij snel daarna werden plannen gemaakt. Café De Kruuke werd de werkplek van Jan en Leidy ontfermde zich over het voormalige hotel. Het pand kreeg de door het echtpaar bedachte naam “Den Herdenbergher”, een persoonlijke en historische naam voor een café-restaurant waar iedere Hardenberger en toerist zich thuis zou moeten kunnen voelen.
Op 31 oktober 1983, aan het einde van de wijnmaand, werd de eerste fles ontkurkt in Den Herdenbergher en aansluitend werd ‘Open Huis’ gehouden. Indertijd waren er nog zes andere cafés in Hardenberg: De Kruuke in de Fortuinstraat, Potgiesser aan de Markt, Marktzicht aan de Markt, Stroeve aan de Stationsstraat, Brinkman aan de Stationsstraat en De Pub in de Voorstraat.
Het ging crescendo met Den Herdenbergher, reden waarom het café in de Fortuinstraat in 1985 van de hand werd gedaan. Ook besloot het echtpaar Lenters om de zaak grootschalig te laten verbouwen. Aan de hand van de oorspronkelijke bouwtekeningen werd de veranda teruggebracht. De buitenmuur werd teruggezet op de oude plek en een aannemer zorgde er voor dat het café weer de uitstraling van vroeger kreeg. De bovenverdieping werd verbouwd tot woonverblijf. De hotelkamers waren daarmee passé. Het in ere herstellen van de oorspronkelijke veranda en het daarmee creëren van een terras werd in die tijd afgeraden door de horecabond. Het onvoldoende aantal zonuren in Nederland maakte een terras financieel oninteressant, volgens de bond. Een ‘terrasjescultuur’ bestond in Hardenberg niet echt. Toch werden de plannen uitgevoerd. Dat de horecabond er naast zat, werd snel duidelijk. Nog altijd zijn terras en veranda geliefd, zeker sinds de invoering van het rookverbod…

Dinsdag 13 mei 1986 was het zover. Na een verbouwing van bijna een half jaar werd het café-restaurant Den Herdenbergher, onder grote belangstelling, geopend. De openingshandeling werd verricht door Johannes Albertus (Jopie) Zweers, de toen 64-jarige zoon van de eerste eigenaar van het uit 1918 daterende horeca-perceel aan het Oosteinde. Jan en Leidy Lenters waren er met de verbouw in geslaagd om het traditionele uiterlijk van de vroegere “Jaarbeurs” te laten herleven…

1 reactie op Opening van ‘Den Herdenbergher’.

  1. Schitterend en zo ongeveer pal naast m,n ouderlijk huis,
    kan me ook de voorgangers (fam Hendriks) herinneren.
    Jan en Leidy zijn echte horeca tijgers en zijn bijzonder lieve/warme mensen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.