Toen, op 29 december 1902: opening gereformeerde school Lutten.

Met dank aan de Historische Vereniging Hardenberg voor de levering van deze prachtige groepsfoto van de school en onderwijzerswoning met leerlingen en onderwijzend personeel.

Op 29 december 1902 werd de school geopend, blijkens een artikel in het Salland’s Volksblad van 3 januari 1903:

“Vergadering van de Vereeniging Christelijk Onderwijs te Lutten. Maandag 29 dec. kwam de vereniging onder veel belangstelling, ook van de naburige plaatsen, samen ter feestelijke opening van de pas verrezen Christelijke School. Ds. Schoemaker, als eere-voorzitter, sprak. De ge├»nstalleerde hoofdonderwijzer, de heer Slingenberg, nam daarop het woord. Vervolgens nog spraken dr. Schot van Hardenberg, ds. Doekes van Heemse, de heer Beukema, hoofdonderwijzer te Hoogeveen, de heer Veenhuijzen, hoofdonderwijzer te Ane en de heer Abbing te Dedemsvaart, waarop het bestuur bij monde van den president en van den secretaris, de heeren Van der Linde en Nijhuis dankte voor de belangstelling.”

De schoolvereniging, met als doel het realiseren van een schoolgebouw, was op 5 april 1901 met 42 leden opgericht. De eerste steen van de school was in de zomer van 1902 gelegd, nadat het bestuur een huis en een stuk land had gekocht van de familie Van Zwolle. De bouw was gegund aan de aannemer W. van Dijk voor f 2.829 en uit 19 sollicitanten werd de heer Lambert Steenbergen benoemd als eerste hoofdonderwijzer. In 1904 werd een nieuwe woning voor hem gebouwd. De school zou al snel te klein worden. In 1908 werd een derde en in 1912 een vierde lokaal bijgebouwd.

Volg ons ook op https://www.facebook.com/historischeprojectenhardenberg/

1 reactie op Toen, op 29 december 1902: opening gereformeerde school Lutten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.