Jeugdgebouw in voormalige synagoge.

0822_synagoge

Op 22 augustus 1949 vond de officiële opening plaats van het jeugdgebouw van de gereformeerde kerk. Daarvoor was de voormalige synagoge verbouwd. Het Salland’s Volksblad deed verslag:

“Maandagavond was het weer feest voor de Geref. kerk. Toen toch werd onder grote belangstelling het jeugdgebouw geopend. De vroegere synagoge was door vele bekwame handen omgetoverd tot een prachtgebouw, dat men niet terug kende. Beneden is een grote zaal gekomen benevens twee kleine en een keuken. Boven is eveneens een grote zaal gebouwd voor 200 personen. De gemakkelijk zittende stoeltjes en de tafeltjes zijn licht van kleur en scheppen een prettige sfeer, terwijl ook de schilderijtjes e.d. de zalen een prettig aanzien geven.

We mogen zeker wel verklappen dat het vooral aan de sterke daadkracht van ds. Knoppers te danken is, dat alles zo goed en volledig voor elkaar gekomen is en het was dan ook alleszins begrijpelijk, dat hij in de loop van de avond vele woorden van dank in ontvangst moest nemen. De vele genodigden hadden de bovenzaal maandagavond geheel gevuld toen ds. Knoppers de samenkomst opende. In zijn openingswoord gewaagde hij van de grote vreugde die velen bezielt, nu we dit jeugdgebouw hebben mogen krijgen en dat in deze tijd van duurte, schaarste en papierrompslomp. Er is door de leden der gemeente veel medewerking verleend, veel geofferd en veel werkzaamheden verricht om het gebouw te voltooien onder de leiding van architect Plooij.

Ds. Knoppers stond ook stil bij de donkere achtergrond die de totstandkoming van dit jeugdgebouw mogelijk maakte. Eens was dit de synagoge. Het Jodendom is door misdaad vernietigd. Dat is tragisch. En daarom is uit piëteit de steen met de Hebreeuwse tekst Ps. 118:19a in het gebouw gebleven. Maar tegelijk wijst die steen ons op een andere tragiek: het uitverkoren volk heeft de vervulling van dit psalmvers niet aanvaard…”

1 reactie op Jeugdgebouw in voormalige synagoge.

  1. Vraagje: is bij die verbouw in 1949 van de synagoge de aanbouw (rechts op de foto) gekomen, en bestand de synagoge voor de oorlog dus alleen uit het grote hoofdgebouw?
    Heel veel dank voor de info. Hart.gr. J.Dekker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.