Toen, op 21 september: ingebruikname verbouwde Höftekerk.

Het Sallands Volksblad van 28 september 1923 meldde:
“Hardenberg. Vrijdagmiddag werd de verbouwde gereformeerde kerk in gebruik genomen. Na eenige maanden elders gekerkt te hebben kon de gemeente nu weer in haar eigen gebouw vergaderen. En welk een gebouw! We hoorden niets dan lof over de uitvoering van het werk, en zullen trachten er een beschrijving van te geven.

De bestaande kerk had een achthoek tot grondplan, plaats biedend aan bijna 700 personen. De inwendige verbouwing en uitbreiding heeft plaats gehad onder architectuur van den heer Tjeerd Kuipers. Niettegenstaande de uitbouw zeer sober is gehouden, is toch een mooi geheel verkregen. De oude bouw is hoofdgebouw gebleven, waarbij het bestaande tentdak met toren hoofdmotief is. Thans vinden ruim 1000 mensen een behoorlijke zitplaats. Een ruim trappenhuis is als tweede opgang voor de galerij gebouwd. Op twee flinke pilaren rusten vier bogen waartussen een gekoepeld plafond. Op de zuidzijde verfraait een gotisch rosetraam het geheel. Dan nog zijn er twee kleine ramen, waarvan het eene een jubileumraam, met ’t wapen van Oranje-Nassau en de jaartallen 1898-1923 en het andere ’t speciale kerkraam met ’t wapen van de gereformeerde kerk van Hardenberg, ontworpen naar Mattheus 5:14 met het randschrift “Non potest ubs occultari supra montem posita”: ‘een stad op een berg, badend in ’t licht der zon op haar middaghoogte‘.

(opmerking: ubs is waarschijnlijk urbis/stad, er zou dus staan: een stad op een berg kan zich niet verbergen of het is niet mogelijk voor een stad op een berg zich te verbergen.

Mattheus 5:14 
Gij zijt het licht der wereld; een stad boven op een berg liggende, kan niet verborgen zijn. 
15 Noch steekt men een kaars aan, en zet die onder een koornmaat, maar op een kandelaar, en zij schijnt allen, die in het huis zijn; 
16 Laat uw licht alzo schijnen voor de mensen, dat zij uw goede werken mogen zien, en uw Vader, Die in de hemelen is, verheerlijken.
)

Aannemers waren Hofsink en Hamhuis te Heemse, onder het uitnemend opzicht van den heer W. van Eijle. Vervolgens spraken burgemeester Schuite van Stad Hardenberg, burgemeester Weitkamp van Ambt Hardenberg, architect Kuipers van Amsterdam die in ’t bijzonder gewaagde van het kerkraam met het wapen der kerk, ontworpen door ds. Verrij.”

Volg ons ook op https://www.facebook.com/historischeprojectenhardenberg/

2 reacties op Toen, op 21 september: ingebruikname verbouwde Höftekerk.

  1. Wat heeft mijn vader Jan Hofsink er vaak over verteld. De verbouwing van de Höftekerk, samen met oom Albert Hofsink en buurman Hendrik Hamhuis en natuurlijk veel bekende bouwvakkers uit Heemse en Hardenberg en omgeving in hun Manchesterse pakken.
    Er circuleert ergens nog een bouwfoto van de plaatsing van het ronde betonraam van ruim 4 meter doorsnede vanaf een houten steiger.
    Vakmanschap is meesterschap! Het was heel veel handwerk.
    Wat een interessant bouwwerk. Bouwkunst van de bovenste plank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.