Dominee Dijkstra vertrekt.

Op 16 februari 1932 meldde het Nieuwsblad van het Noorden dat ds. Dijkstra te Lutten aan de Dedemsvaart het beroep naar de gemeente Broek onder Akkerwoude had aangenomen. De maand erop verliet hij zijn gemeente.

Zes jaren daarvoor, in de zomer van 1924, was de kandidaat-predikant beroepen in het kleine kerkje van de christelijk gereformeerde gemeente te Lutten, maar het zou toen nog enkele maanden duren voor de dominee bevestigd werd. Dat gebeurde op 7 december 1924.

Dominee Dijkstra met gezin.

Pier Dijkstra was op 5 juni 1892 te Oude Biltzijl geboren. Hij was eerst enige tijd werkzaam als timmerman, emigreerde naar Canada, kwam terug en werd toegelaten tot de theologische studie aan de school van zijn kerk te Apeldoorn. Na zes jaren te hebben ‘gestaan’ in Lutten, diende hij de kerken van Broek onder Akkerwoude en Maassluis, waar hem om gezondheidsredenen in 1952 vervroegd emiraat werd verleend.

Hij was daarna nog enige tijd hulp­predikant te Klundert. Op vrijdag 16 maart 1973 overleed ds. P. Dijkstra, woonachtig te Klundert. Hij werd in Zierikzee begraven.

Op deze plaat van fotograaf Steenmeijer uit Groningen zien we de predikant met zijn echtgenote Martha Staal en hun zes kinderen: Cornelis Pier (1925), Antje Martha (1926), Hendrikje Trijntje (1928), Jantje Wendelina (1929), Trijntje Martha (1930) en de drie maanden ouden baby Marten Renso (1932). De foto is gemaakt op 10 mei 1932 en is speciaal gemaakt als aandenken bij het afscheid van de dominee.

14 reacties op Dominee Dijkstra vertrekt.

 1. Beste SHO, kan ik de foto ook digitaal ontvangen omdat hij nu niet meer op de site staat. Ik ben peter dijkstra, zoon van Marten renso en zo kleinzoon van pier dijkstra. Dank

  1. Hallo Peter,
   Mijn naam is Maria Alejandra, zoekend op Internet over de gescheiden van de familie Dijkstra kwam ik op deze site terug over uw opa Pier Dijkstra. Mijn adoptie vader Marten heeft deze foto van het gezin ingelijst in zijn huis in Colombia staan. Ook van u, Sandra, Ingrid en zijn kleinkind. Mochten U en/of andere familieleden contact of meer foto’s willen ontvangen hoor ik dat graag

 2. Ds.Dijkstra was mijn vader,de foto is inmiddels in mijn bezit.
  Ik sta niet op de foto, was noch niet geboren.
  Van de kinderen op de foto is alleen Marten nog in leven.

  vriendelijke groeten,
  Sikke Dijkstra

  1. Hallo Sikke Dijkstra….. Mijn vader heeft in de oorlog nog met paard en wagen voedsel opgehaald oa aardappelen wortelen etc.. voor de onderduikers die jullie hadden…. uit de omgeving van oude leie je broer cees was mee……. onderweg op birdaarder straatweg nog beschoten etc … weet je daar nog iets van …ik zelf ben van 1942 … je vader was een byzondere man net als mijn vader!!!~ misschien hoor ik eens een reatie dit was het int kort….. vriendelijke groet c.v.d meulen

   1. Beste C. van der Meulen
    Met veel plezier je verhaal gelezen, dat jullie beschoten zijn, mijn broer Marten was daar ook bij.
    Ik ben van 1934 maar ken je niet. Ik woon nu in St.Annaland gemeente Tholen.
    Mijn broer Marten woont in Columbia, wij zijn de enigen van de familie die nog in leven zijn.

    m.vr.gr. Sikke

 3. Wat een dierbare foto ik ben de kleindochter van Antje Martha. Mijn moeder is Helma van Oeveren de Oude. De foto zou ik graag afdrukken en inlijsten. Kunt u mij zeggen hoe ik eraan kan komen?

 4. Ook voor mij prachtig om te lezen ik ben net als Martha een dochter van Antje Martha. Dus Pier Dijkstra was ook mijn opa.

  Hele mooie foto ik zal hem koesteren

 5. Dit bericht roept veel herinneringen op. Inmiddels ligt mijn lieve moeder, Antje Martha, begraven bij haar ouders in Zierikzee…mijn opa en oma.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.