Toen, op 18 augustus: eide W.O. II in zicht.

“Het einde van den oorlog”
Ook Hardenberg was opgetogen toen vrijdag bekend werd, dat Japan capitulatie had aangeboden en dat het einde van den tweeden wereldoorlog in zicht was. Des avonds verzamelde zich een groote menigte op de markt, waar de muziekvereenigingen met goed gekozen nummers uiting gaven aan hun vreugde. Burgemeester Van Oorschot sprak de verzamelde menigte toe en gaf in wel gekozen, enthousiaste bewoordingen uiting aan de blijdschap en vreugde, die ons doortrilt nu niet allen wij, doch ook onze landgenooten in Indiƫ van den vreemden overweldiger bevrijd zullen worden. De avond werd besloten met een muzikale rondgang.

Donderdag was de nationale feestdag. Heel de stad vlagde. De H.A.R.K. (Hulp Actie Roode Kruis) maakte van de gelegenheid gebruik om een geslaagde propagandatocht te maken. Een strijkje, gezeten op een groote wagen, maakte een rondgang door Hardenberg en vestigde de aandacht op de H.A.R.K.-inzameling die de volgende week zal worden gehouden. Ook het “Klepper-koor” werkte mee, door eveneens door Hardenberg en Heemse te trekken.

Des avonds waren duizenden mensen op de been. De gezamenlijke muziekvereenigingen speelden op de muziektent. Daarna volgde een rondgang door Hardenberg. Het was een bijna onafzienbare stoet. Op de markt teruggekeerd, werd de samenzang beoefend. De muziek speelde en de duizendkoppige menigte zong de vaderlandsche liederen uit volle borst mede. Het was een goede oefening voor de samenzang die tijdens de Oranjefeesten zal worden gehouden.

Volg ons ook op https://www.facebook.com/historischeprojectenhardenberg/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.