Toen, op 11 november 1892: de trouwbrief.

Op 11-11-1892 werd het huwelijk voltrokken tussen grofsmid Gerhard Bernard Brink en zijn bruidje Hermina Stegeman. Dat gebeurde door de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente Gramsbergen. Het huwelijk op zich is niet bijzonder misschien, maar dat is het toch wel, omdat de trouwbrief ervan bewaard gebleven is.

De trouwbrief was de voorloper van het trouwboekje, zoals we dat nu nog altijd kennen. Deze, uit 1892, is niet de oudst bekende. In de collectie van de voormalige Stichting Oudheidkamer Hardenberg (de rechtsvoorganger van de Stichting Historische Projecten Hardenberg) wordt nog altijd een trouwbrief bewaard, gedateerd 16 april 1869. Voor zover bekend, is dat de oudste nog bewaard gebleven originele trouwbrief in onze regio.

Heeft u misschien een nóg oudere? We horen het graag!

Overigens woonden de smid en zijn vrouw in ’t pand in Gramsbergen dat nu een monumentenstatus heeft: Oldenhof 4. De geschiedenis van die locatie leest u online op onze website: https://www.historischeprojecten.nl/geheugenvanhardenberg/shpedia/oude-huisplaatsen/oude-huisplaatsen-in-gramsbergen/smederij-brink/

Heeft u misschien een nóg oudere? We horen het graag!

Henk Vinke heeft een veel oudere trouwbrief uit 1863: Op 17 maart 1863 zijn Hermannus Vinke en Aaltjen Odink in Gramsbergen in de echt verbonden.

Volg ons ook op https://www.facebook.com/historischeprojectenhardenberg/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.