Toen op 7 juli 1966: over de laatste zwerver.

Het Sallands Volksblad van 7 juli 1966 meldde:
“Zaterdagmiddag is de laatste zwerver begraven, die altijd vrij onderdak had in de schuur bij de landbouwer Schrijver te Lutten. Vroeger kwam het veel voor dat er zwervers langs de weg waren en die mensen vonden altijd vrij onderdak in de schuur bij Schrijver. Ze wisten dat ze hier terecht konden en ze kwamen steeds terug op doorreis. Deze laatste zwerver, Arent Breedveld, heeft een groot aantal jaren hier onderdak gehad en is hier op 84-jarige leeftijd overleden.

Hij voelde zich thuis in deze streek en iedereen kende deze man, die men in de volksmond Arie noemde. Aan de groeve sprak de heer Schrijver en schetste in het kort het leven van deze Arie, die eigenlijk een populaire figuur was geworden. Een man waar niemand last van had en die zuiver eerlijk was. Een familielid dankte voor de laatste eerbewijzen, terwijl dominee Gerbrandy een slotwoord sprak.”

Schrijver

Volgens de Burgerlijke Stand was Arend Breedveld geboren in Borger en was hij weduwnaar van Teissina Wapsenkamp. Zijn ouders waren Arend Breedveld en Willemtje Smit.

De foto toont de boerderij van de familie Schrijver te Lutten aan de Dedemsvaart.

Schrijver

reactie Dries Bouwhuis: En dit was de schuur bij de Fam. Schrijver waar de zwervers onderdak kregen zo ook Arend Breedveld.
reactie Jannie Luisman-de Jonge: In nr. 26/3 van Rondom den Herdenbergh heb ik in samenwerking met de werkgroep Dialect een artikel geschreven over “kissieskeerls”. Hierin kwam ook Arie Breedveld voor.

Arend Breedveld (1882-1966)
(met dank aan: M. van der Torre)

7 reacties op Toen op 7 juli 1966: over de laatste zwerver.

 1. Hallo
  Dit artikel gaat over mijn grootouders en ouders.
  Graag zou ik dit artikel en verdere info omtrent mijn familie krijgen.
  Ik heb mijn grootouders en ouders nooit gekend, mijn ouders zijn overleden toen ik 2 en half was.
  En kwam bij familie groot geworden.
  Groet

 2. Via mevrouw Schrijver – Hagemeijer uit Lutten ben ik in het bezit gekomen van een foto van Arend Breedveld. Hij is trouwens in 1954 gescheiden van Teissina Wapsenkamp. Ik hoor graag van u.

 3. Kwam bij toeval op uw site terecht. Interessant stukje over Arend, weduwnaar van Teissina. Komen nl voor in ”mijn” stamboom,via mijn vaders kant. Leuk om zo’n ”achtergrond verhaal” te ontdekken.

  1. Hallo Anita,

   Arend Breedveld was mijn overgrootvader en het is de eerste keer dat ik een foto van hem zie. 🙂 Ik zelf ben van 1962 maar heb hem nog nooit ontmoet. Er werd overigens ook nooit om hem gesproken. Heb jij toevallig ook een foto van zijn vrouw Teissina Breedveld-Wapsenkamp, mijn overgrootmoeder? Ik ben een kleindochter van een dochter van hen, Teissina Breedveld. Mijn oma trouwde met Sievert Wapsenkamp, een neef van mijn oma. Ik weet het, nogal verwarrend…:( Van mijn grootouders heb ik dus wel foto’s en zou het mooi vinden als ik het compleet had met een foto van Arend en zijn ( ex ) vrouw. Ik hoor het graag ! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.