Blikseminslag bij Geerligs.

onweer

Het Sallands Volksblad van vrijdag 16 juli 1915 meldde:
“Gramsbergen. Tijdens het onweer van maandagmorgen den 12 dezer sloeg de bliksem in het dak der woning van den timmerman G.J. Geerligs alhier.

Een eiken balk van den zolder in de keuken werd finaalweg half door gespleten; een spiegel, schilderij en wat aardewerk werd verbrijzeld. De bliksem schijnt zich een uitweg gebaand te hebben door een ruit boven de deur; ook een daarvoor staande boom is nog beschadigd. Wonder mag het heeten dat de drie in het vertrek aanwezige vrouwen geen letsel hebben bekomen. Een begin van brand werd nog spoedig gebluscht.”

Opmerkelijk is de zinsnede: ‘finaalweg half door gespleten’. Was de balk finaalweg doormidden of half door…? Hoe dan ook kwam de familie Geerligs er goed vanaf.

Gerrit Jan GeerligsHindrika Schottert  

De portretten tonen Gerrit Jan Geerligs en diens echtgenote Hindrika Schottert (met dank aan Janny Woertel-van der Veen). Hun boerderijtje stond aan de Kerkstraat (nu Stationsstraat) in Gramsbergen, schuin tegenover de hervormde kerk.

familie Geerligs

5 reacties op Blikseminslag bij Geerligs.

 1. Klopt helemaal, dit verhaal heb ik van mijn oma gehoord. Zij was Zwaantina Frederika Aalbers-Geerligs.
  Zij was later heel erg bang als het onweerde.

 2. Zit je toevallig te googlen op familienamen en kom ineens dit verhaal tegen inclusief foto’s. Deze mensen zijn de ouders van mijn overgrootmoeder (de grootouders van mijn opa). Vreemd genoeg heb ik de portretten die hierboven staan afgebeeld ook hier in de kast liggen. Binnen de familie (voorgaande generaties) wilde niemand ze hebben en durfde al helemaal niemand ze op te hangen aan de muur. Er wordt namelijk beweerd dat wanneer je ze ophangt, je gegarandeerd gaat verhuizen…goedschiks of kwaadschiks. Mooi bijgeloof?!? Nooit uitgeprobeerd, maar het zijn en blijven mooie foto’s. Vond het als kind altijd een spannend verhaal behorende bij de foto’s. Gerrit was trouwens idd geboren in Amsterdam. Volgens de verhalen is zijn moeder jong overleden en kon zijn vader (juwelier) de zorg niet aan waardoor het kind in een weeshuis terecht kwam. Toen de zus van zijn moeder dit vernam is ze meteen vanuit Duitsland (Uelsen) afgereisd om hem op te halen. Hij is vervolgens opgegroeid in Uelsen. Zij kwam uit Lutten & ze zijn uiteindelijk getrouwd in Gramsbergen. Ik stam af van deze Gerrit en Hendrika. Hendrika was zijn derde vrouw. Gerrit produceerde volgens de verhalen voor zijn werk voornamelijk doodskisten. Hun dochter Zwaantina Frederika Aalbers- Geerligs is mijn overgrootmoeder. Had het bovenstaande verhaal nog nooit gehoord & vind het erg mooi om dit te lezen. Dank hiervoor.

  1. Geachte heer Van der Plas, beste Gert-Jan,

   Heel hartelijk dank voor deze mooie uitgebreide reactie! We zijn altijd blij met dergelijke aanvullende informatie. Mocht u de beide portretten in een betere kwaliteit digitaal hebben, dan houden we ons zeer aanbevolen!

   Met hartelijke groet,
   Stichting Historische Projecten Hardenberg

 3. Laat deze Gerrit Jan Geerligs nou toevallig Gerrit Johannus Geerligs zijn die geboren is op 17-04-1847 te Amsterdam en mijn overgrootvader is. Staat ook met name genpoemd in het familie boekwerk van de geslachtsnaam geerligs.

  1. Geachte heer Geerligs,

   Dank voor uw attente reactie. Bezit u wellicht nog andere portretten van G.J. Geerligs dan hierboven vermeld?

   Met vr.gr.
   Stichting Historische Projecten Hardenberg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.