Toen, op 12 juli 1915: blikseminslag bij Geerligs.

onweer

Het Sallands Volksblad van vrijdag 16 juli 1915 meldde:
“Gramsbergen. Tijdens het onweer van maandagmorgen den 12 dezer sloeg de bliksem in het dak der woning van den timmerman G.J. Geerligs alhier.

Een eiken balk van den zolder in de keuken werd finaalweg half door gespleten; een spiegel, schilderij en wat aardewerk werd verbrijzeld. De bliksem schijnt zich een uitweg gebaand te hebben door een ruit boven de deur; ook een daarvoor staande boom is nog beschadigd. Wonder mag het heeten dat de drie in het vertrek aanwezige vrouwen geen letsel hebben bekomen. Een begin van brand werd nog spoedig gebluscht.”

Opmerkelijk is de zinsnede: ‘finaalweg half door gespleten’. Was de balk finaalweg doormidden of half door…? Hoe dan ook kwam de familie Geerligs er goed vanaf.

De portretten tonen Gerrit Johannes Geerligs en diens echtgenote Hendrika Schottert (met dank aan dhr. G.J. van der Plas te Enschede). Hun boerderijtje stond aan de Kerkstraat (nu Stationsstraat) in Gramsbergen, schuin tegenover de hervormde kerk.

familie Geerligs
Bevolkingsregister.

Volg ons ook op https://www.facebook.com/historischeprojectenhardenberg/

8 reacties op Toen, op 12 juli 1915: blikseminslag bij Geerligs.

 1. De naam is Gerrit Johannes Geerligs, geboren in 1847. Zijn beroep is timmerman. Het beroep van de vader van Gerrit Johannes is bakkersknecht (geen juwelier).

  Gerrit Johannes is de vader van mijn opa Frederikus Geerligs, geb. 7 jan. 1888.

  1. Heb de archieven er op nageslagen en het klopt. De vader van G. J. Geerligs ( Diderik Fredrik Geerligs) staat in het huwelijksregister inderdaad vermeld met het beroep broodbakker. Een bijzonder fraaie aanvulling. De opa van Gerrit Johannes ( Jan Hendrik Jacob Geerligs, 6 aug. 1788) staat ook vermeld in de landelijke archieven als zijnde bakker in Elburg. Bijzonder leuk weetje dat dit beroep blijkbaar verder is doorgezet binnen de familie. Mijn opa (de kleinzoon van Gerrit Johannes Geerligs en Hendrika Schottert) was namelijk ook bakker en heette tevens Gerrit Johannes. Ik ben zelf naar mijn opa vernoemd (Gerrit Johannes, roepnaam Gert-Jan). Mijn overgrootmoeder was Zwaantina Frederika (26 dec.1889), zij was dan dus het jongere zusje van uw opa. Dank voor de mooie aanvulling Janny Woertel.

 2. G.J. Geerligs en Hendrika Schottert zijn een oom en tante van mijn moeder Jantje Schottert. Op zijn grafsteen in Gramsbergen staat: geboren te Amsterdam. Hij was ook aannemer. Ik heb met mijn zus eens een huis opgezocht in Amsterdam aan de Hoogtekadijk nr. 98 of 99 (?) met een gevelsteen waarin zijn initialen stonden. Jammer dat ik daar toen geen foto van gemaakt heb.

 3. Klopt helemaal, dit verhaal heb ik van mijn oma gehoord. Zij was Zwaantina Frederika Aalbers-Geerligs.
  Zij was later heel erg bang als het onweerde.

 4. Zit je toevallig te googlen op familienamen en kom ineens dit verhaal tegen inclusief foto’s. Deze mensen zijn de ouders van mijn overgrootmoeder (de grootouders van mijn opa). Vreemd genoeg heb ik de portretten die hierboven staan afgebeeld ook hier in de kast liggen. Binnen de familie (voorgaande generaties) wilde niemand ze hebben en durfde al helemaal niemand ze op te hangen aan de muur. Er wordt namelijk beweerd dat wanneer je ze ophangt, je gegarandeerd gaat verhuizen…goedschiks of kwaadschiks. Mooi bijgeloof?!? Nooit uitgeprobeerd, maar het zijn en blijven mooie foto’s. Vond het als kind altijd een spannend verhaal behorende bij de foto’s. Gerrit was trouwens idd geboren in Amsterdam. Volgens de verhalen is zijn moeder jong overleden en kon zijn vader (juwelier) de zorg niet aan waardoor het kind in een weeshuis terecht kwam. Toen de zus van zijn moeder dit vernam is ze meteen vanuit Duitsland (Uelsen) afgereisd om hem op te halen. Hij is vervolgens opgegroeid in Uelsen. Zij kwam uit Lutten & ze zijn uiteindelijk getrouwd in Gramsbergen. Ik stam af van deze Gerrit en Hendrika. Hendrika was zijn derde vrouw. Gerrit produceerde volgens de verhalen voor zijn werk voornamelijk doodskisten. Hun dochter Zwaantina Frederika Aalbers- Geerligs is mijn overgrootmoeder. Had het bovenstaande verhaal nog nooit gehoord & vind het erg mooi om dit te lezen. Dank hiervoor.

  1. Geachte heer Van der Plas, beste Gert-Jan,

   Heel hartelijk dank voor deze mooie uitgebreide reactie! We zijn altijd blij met dergelijke aanvullende informatie. Mocht u de beide portretten in een betere kwaliteit digitaal hebben, dan houden we ons zeer aanbevolen!

   Met hartelijke groet,
   Stichting Historische Projecten Hardenberg

 5. Laat deze Gerrit Jan Geerligs nou toevallig Gerrit Johannus Geerligs zijn die geboren is op 17-04-1847 te Amsterdam en mijn overgrootvader is. Staat ook met name genpoemd in het familie boekwerk van de geslachtsnaam geerligs.

  1. Geachte heer Geerligs,

   Dank voor uw attente reactie. Bezit u wellicht nog andere portretten van G.J. Geerligs dan hierboven vermeld?

   Met vr.gr.
   Stichting Historische Projecten Hardenberg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.