Toen, op 17 juni 1932: armenhuisjes op de Pothof.

0617_armenhuisjes

Op 17 juni 1932 besloot de gemeenteraad van Stad Hardenberg tot aankoop van een vijftal onbewoonbaar verklaarde woningen op de Pothof voor de prijs van 1000 gulden. Die woningen waren eigendom van de diaconie van de hervormde gemeente en stonden bekend als ‘de armenhuisjes’.

De bedoeling was de huisjes af te breken, maar door de nodige verbeteringen aan te brengen (kosten 500 gulden) konden ze toch nog in bewoonbare staat worden gebracht. De bewoners waren toen o.a. de alleenstaande Jan Breukelman (woning B-42), diens broer Gerrit Jan Breukelman (B-43, later Pothofweg 7) en Gezina Geugies (B-44, later Pothofweg nr. 9). De huren waren alleszins schappelijk te noemen. Gezina betaalde slechts vijftig cent per week en haar buren f. 1,25 per week.

De woningen werden in 1959 afgebroken en vervangen door nieuwbouw. Nu geadresseerd aan de J.C.J. van Speykstraat.

0617_armenhuisjes2

Volg ons ook op https://www.facebook.com/historischeprojectenhardenberg/

3 reacties op Toen, op 17 juni 1932: armenhuisjes op de Pothof.

  1. De naam van mijn opa was Wilhelm Breukelman. Op de foto is volgens mij Gerrit-Jan Breukelman (ook mijn vaders naam) te zien, gehuwd met Hendrika Keus.

    Excuses voor de late reactie.

    1. Hallo Janine,

      Dank voor je reactie. Kun je ons nog even laten weten wat de precieze voor- en achternaam van de opa van je vader was? Dank alvast!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.