Toen, op 4 februari 1978: ‘Aboe’ gestorven.

Op 4 februari 1978 overleed een markante ‘bekende Hardenberger’, de heer Jan Richterink Zweers, bijgenaamd ‘Aboe’. Hij was geboren op 29 januari 1893 in Stad Hardenberg, als zoon van Hendrik Zweers (bijgenaamd Kuub-Enduk) en Stijntje van der Molen.

Jarenlang had Jan een winkel in galanterieën, ijzerwaren en meubelen, eerst aan de Fortuinstraat en vanaf 1924 in twee naast elkaar gelegen panden aan de Voorstraat. Hij was getrouwd met Jennigjen Meilink. Hij was enige tijd lid van de raad van de gemeente Stad Hardenberg, organist van de gereformeerde kerk en leider/directeur het christelijk gemengd koor ‘Hosanna’. Verder maakte hij zich verdienstelijk als secretaris en opperbrandmeester van de vrijwillige brandweer en bespeelde hij jarenlang het orgel van de Höftekerk.

Nadat zijn vrouw in 1975 was gestorven, ging Zweers, gehinderd door een afnemend gezichtsvermogen, nog actief verder in zijn woning aan de Jan van Arkelstraat. Daar zorgde hij voor een enorme cactusverzameling en boekstaafde een groot aantal oude bijnamen van Hardenberg. In het verleden droegen de meeste Hardenbergers een totaal andere naam dan die waarmee ze in de registers van de burgerlijke stand waren ingeschreven. Jan Richterink Zweers heeft er zorg voor gedragen dat veel van die merkwaardige namen voor de toekomst bewaard zijn gebleven, waaronder die van hemzelf.

Hij overleed, kinderloos, op 4 februari 1978 in het verpleeghuis Clara Feyoena Heem in Heemse en werd begraven op de begraafplaats aan de Bruchterweg.

Volg ons ook op https://www.facebook.com/historischeprojectenhardenberg/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.