Begraafplaats Bergentheim BH_J_12.jpg

Ds. P(ieter) H(endrik) Wolfert, geb. 28 april 1902 te Terneuzen, gefusilleerd 29 maart 1945 te Wierden
Gereformeerd predikant te Mariënberg 1933 - 1945

Gehuwd met Jelina Jacomina Groeneveld, geb. 28-05-1903 te Winsum, overl. 30-08-200 te Almelo


Met de bevrijding in zicht, kreeg de ondergrondse in Mariënberg opdracht de wissels van het station te saboteren. Bij de actie raakten ze in een vuurgevecht met de Duitsers. Harm de Lange, koster van de Gereformeerde kerk werd getroffen en viel neer.
Een van de overlevenden van de spoorwegaanslag raakte gewond, maar wist te ontkomen naar de boerderij van Hulzebosch/Hofstede buiten Mariënberg waar de gereformeerde predikant en zijn gezin zich schuil hielden.

Ds. Wolfert had zich beziggehouden met clandestiene activiteiten als het luisteren naar Radio Oranje en het verbergen van onderduikers.
De waarschuwing van de verzetsman om te vluchten, sloeg hij in de wind. De beulen van kamp Erika uit Ommen pakten hem op. Hij moet vermoed hebben wat hem te wachten stond, want voor zijn wegvoering gaf hij zijn trouwring aan zijn vrouw. Na een verblijf in de cel werd hij met anderen gefusilleerd op de Wierdenseweg bij Almelo. Hij stierf in jacquet, de normale dracht voor een dominee in die tijd. Of de bezetter hem op die manier extra wilde vernederen, is niet zeker, maar wel waarschijnlijk.Historische Vereniging Hardenberg en omgeving, Wilhelminaplein 3a, 7772 HA Hardenberg
tel.: 0523-265624 - internet: www.mijnstadmijndorp.nl - e-mail: info@hvhardenberg.nl
openingstijden studiecentrum: ma, di, do, vr. van 9.00 - 12.00 uur en op afspraak
© GWG 2020