Op 30 juli 1914 vond de eindveiling plaats van het zgn. ‘Stoetenslag’.
In de Provinciale Overijsselsche en Zwolsche Courant werd de verkoop aangekondigd:

“Notaris Zwamborn te Heemse zal op donderdag 16 juli 1914, om 10 uur, bij Kampman te Heemse doen inzetten en 14 dagen later in het café Dorgelo aldaar publiek verkoopen, voor de heeren J. Harbert en E. J. Stoeten te Rheeze: 38.42.30 hectare puike dalgrond waarop veel dopheide en zonnedauw, genaamd het Stoetenslag, tusschen de Ondersloot en de Vriezendijk o/h Rheezerveen onder Ambt Hardenberg b/h huis van G. Slotman, die aanwijzing doet van de 10 perc. waarin wordt geveild, terwijl ook combinaties worden gemaakt. De perc. 6, 9 en 10 bevatten nog turfveen en kunnen in kleine gedeelten worden gekocht”.

kadastrale kaart van het Stoetenslag
kadastrale kaart van het Stoetenslag

Bijgaande kadastrale kaart uit 1880 toont het gebied tussen Ondersloot (rechts) en de Vriezendijk (links).

Pas midden jaren ’60 zou raadslid F.H. Muller een openluchtzwembad realiseren. Dat zou worden uitgebreid met recreatie-objecten en de naam ‘Het Stoetenslagh’ krijgen.

Over de naam Stoetenslagh deden in die jaren al de vreemdste verhalen de ronde. De ondernemer vertelde, toen hij de gemeenteraad van Hardenberg rondleidde op zijn terrein, dat het vroeger zo slechte grond moest zijn geweest dat men het niet eens verkopen kon. Totdat het toch verkocht werd toen iemand zei: ‘Ik geef er een stoete veur’. ‘En die ‘h’ hebben we er voor de aardigheid achter gezet”.

Niets is natuurlijk minder waar. De naam Stoetenslag is simpel te herleiden naar ‘het slag’ van Stoeten. Het oude erve Stoeten in Rheeze was vanouds gewhaard in de marke en bij de verdeling ervan werd dit stuk grond ’toegeslagen’ op de eigenaren van het Stoeten, het zgn. ‘Stoeten-slag’.