Veiling van het Postmeestershuis aan de brug.

0407_postmeestershuis
Op vrijdag 7 april 1865 vond de openbare veiling plaats van het zgn. ‘Postmeestershuis’ of ‘Koetshuis’. De verkoop bij opbod werd gehouden door notaris W.F. van der Muelen ten huize van kastelein J.H. Venebrugge te Heemse.
Het Postmeestershuis of Koetshuis behoorde tot de nalatenschappen van wijlen Jan Santman Derk-Janszoon en diens jongste zusje Anna Hermina Santman. De brievengaarder Jan Santman was op 25 december 1864, ongehuwd, op 72-jarige leeftijd overleden. Zijn zusje stierf twee maanden later, ook ongehuwd, op 26 februari 1865. Zij hadden het grote huis aan de Vecht geërfd van hun vader, de vroegere brievengaarder en herbergier Derk Jan Santman en echtgenote Berendina Rustenberg die resp. in 1826 en 1834 gestorven waren.
In de veilingsakte lezen we dat het Postmeestershuis of Koetshuis een ‘kapitaal, hecht en sterk huis’ was, ‘zeer gunstig staande en gelegen aan de Vecht bij de brug, binnen de gemeente Stad Hardenberg, bijzonder geschikt tot uitoefening van allerlei nering of hantering’. In de eerste veiling, waarbij de verkoop was ingezet, was het Postmeestershuis op 1100 gulden gezet.
Het voormalige Postmeestershuis of Koetshuis aan de Postmeestersteeg zou door de nieuwe eigenaar verbouwd worden tot manufacturenwinkel. Kledingmaker Gerrit Jan Meijer, afkomstig uit Den Ham, opende er in 1866 zijn winkel. Zijn schoonzoon Paul Wamelink zou het bedrijf later voortzetten en zodoende werd het pand later bekend als ‘Wamelink an de Brugge’. De laatste tijd kennen we het pand als grand-café ‘de Troubadour’.
0407_postmeestershuis2

2 reacties op Veiling van het Postmeestershuis aan de brug.

  1. Dank voor uw reactie! Beschikt u misschien nog over mooie oude foto’s van uw grootvader en/of andere uit Hardenberg?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.