Van Munster benoemd tot adjunct-burgemeester.

0911_Van_Munster
In het bewaard gebleven archief van de onderprefect van Deventer (toegang 22.1 in het Historisch Centrum Overijssel) vonden we deze brief. We schrijven 11 september 1812, vandaag precies 205 jaar geleden. Hardenberg maakte, net als de rest van Nederland, in die dagen deel uit van het grote Franse keizerrijk onder Napoleon Bonaparte. De ambtelijke correspondentie werd dan ook veelal volledig in ’t Frans gevoerd. Middels deze brief werd Jan van Munster Frederikszoon aangesteld als adjunct-burgemeester van Hardenberg:
“Le jourd’hui le onze septembre mille huit cent douze est comparu par devant nous Alexander Diederich van Omphal d’ Yzendoorn, sous-prefect de l’ arrondissement de Deventer, département des Bouches de l’Issel, monsieur Jean van Munster, fils de Frederic a nommé par l’arrête de mr. le Prefet de 2 septembre 1812 1 division no. 7 adjoint au Maire de la Commune de Hardenberg lequel nous avons installé dans la qualité d’adjoint au Maire de la Commune de ayant prèté le serment suivant. Le jure obeissance aux constitutions de l’Empire et fidelite a l’Empereur. Le present proces verbal sera fait en trois expeditions dont une sera transmisé a mr. le Prefet, une a l’installé et une sera deposé dans les bureaux de la sous préfecture de cet arrondissement. A.D. van Omphal d’Yzendoorn”.
Jan van Munster was in 1782 geboren in stad Hardenberg, als zoon van Frederik van Munster en Hendrika Bruins, de eigenaren en uitbaters van het welbekende ‘logement Van Munster’ in de Voorstraat. Jan had de zaak overgenomen toen zijn vader in 1801 op slechts 54-jarige leeftijd was gestorven. Naast hotel- en cafébaas was Jan paardenpostmeester. Hij was een man met aanzien en had een goede reputatie. Het is dan ook niet vreemd dat de Fransen hem benoemden tot adjunct-burgemeester. Hij was getrouwd met Anna Arnolda Victor en stierf, op 60-jarige leeftijd, in 1842 te Hardenberg,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *