Over Elba bij Hardenberg…

samengevoegd

De bij dit artikel geplaatste kaart uit 1932 werd door Bertus Nabers samengevoegd met een luchtfoto uit 2015. Hartelijk dank voor bovenstaande compositie! Het geeft mooi weer waar Elba te vinden was, op de burgemeester Bramerstraat ter hoogte van het huidige Van Wevelinckhovenplein. De rivier de Vecht was toentertijd ongeveer de grens tussen Stad Hardenberg en Ambt Hardenberg.

Het Noord-Oosten van 2 december 1966 schreef:

‘Elba’ heette vroeger dat bomeneilandje achter aan de markt. Het moet oorspronkelijk een hoogte zijn geweest op de Mars-terreinen die boven het andere gebied uitstak, zodat daar bomen konden groeien. De Mars stond nl. ’s winters helemaal onder water en dan kwam dat water helemaal tot op een deel van het tegenwoordige marktterrein en strekte zich uit tot aan de stadsbebouwing, ook bij het Oosteinde.”

De naam ‘Elba’ komen we ook tegen in 1912 in een advertentie in het Salland’s Volksblad. In de advertentie laat notaris Rambonnet te Gramsbergen weten dat hij voor de heer Ph.M. Bromet ‘een huisje op Elba aan de Vecht te Stad Hardenberg’ zal gaan veilen.

In de raadsvergadering van 17 juni 1908 werd de naam ‘Elba’ ook genoemd. Men had het plan opgevat om de Achterstraat (later Wilhelminastraat) te bestraten met nieuwe klinkers. De oude stenen konden dan mooi worden hergebruikt voor de verharding ‘achter langs de Markt, over Elba’.

Op bijgaande uitsnede van een kadastrale kaart anno 1932 is het bruggetje over de oude Vecht te zien dat naar ‘Elba’ leidde. Elba was het ‘eiland’ dat was ontstaan na de normalisatie van de rivier de Vecht aan het begin van de twintigste eeuw. De Vecht was daarbij in een veel noordelijker gelegen grote boog om de stad gelegd. De oude Vecht zou in de daarop volgende decennia langzaam maar zeker verlanden, onder andere geholpen door het vuilnis van de Hardenberger ingezetenen. Het gebied tussen de oude en nieuwe Vecht was ‘Elba’ genaamd. De naam verdween rond de oorlog toen de Marsch werd opgehoogd met aangevoerd zand en vervolgens werd bebouwd…

1 reactie op Over Elba bij Hardenberg…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.