De laatste witte muts.

12026_mutsen

Op 26 december 1967 overleed de laatste inwoonster van Lutten die een ‘witte muts’ droeg in het dorp. Het was Geertruida (Trui) Veneman-Geertman. Het Noord-Oosten schreef enige tijd later:

“Een bekend figuur uit ons dorp (Lutten) overleed op 82-jarige leeftijd. Het was mevr. Veneman-Geertman die nog altijd draagster was van een witte muts, zowel door de week als zondags. Deze dracht was hier vroeger algemeen, maar ging steeds meer verdwijnen in deze moderne tijd. Zij was de enige in Lutten die het dragen van een witte gesteven muts nog in ere hield, en zij bezocht ook nog regelmatig de diensten in de hervormde kerk en was dan een uitzondering met deze in eer gehouden dracht. Wel worden hier nog gouden kappen gedragen. Mevrouw Veneman overleed geheel onverwachts en zaterdag was de begrafenis na een rouwdienst in De Rank, die geleid werd door ds. Gerbrandy”.
1226_mutsen2
Geertruida Geertman was geboren op 17 september 1885 te Lutten, als dochter van Gerrit Willem Geertman en Christina Meijerink. Ze was op 5 april 1907 te Heemse getrouwd met Harm Veneman. Uit dit huwelijk werden vijf kinderen geboren: Jennigje (1909), Christina (1912), Albert (1914), Gerritdina Wilhelmina (1917) en Albert (1925).
1226_mutsen3
Mevrouw Veneman, overgrootmoeder van Alida Ringenier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.