Monumentje alstublieft…

1123_Timmermans

Decennia lang hebben passanten in Rheeze deze oude Saksische boerderij er zo bij kunnen zien staan. Het imposante gebouw was zwaar vervallen. Toch zag de Rijksdienst voor de monumentenzorg de waarde van dit oudste, nog bestaande pand in Rheeze. De foto’s werden in 1966 gemaakt bij de inventarisatie van objecten die in aanmerking kwamen voor rijksbescherming. Het zou echter nog tot april 1973 duren voor de vroegere boerderij van het erve Timmermans (nog eerder een afsplitsing van het oude erve Sprijtlofs) de definitieve beschermde status kreeg.

1123_Timmermans2

In 2007 werd de boerderij van de familie Veurink aan de Rheezerweg 91 gekocht door de familie Meinen. Zij lieten het complex volledig restaureren. Bouwbedrijf Poortman uit Veeningen voerde de specialistische werkzaamheden uit. Ook de monumentale houten schuur werd gerenoveerd. De houtbekleding werd voor een deel hersteld en de stro-aanbinding, het strovlechtwerk, gedeeltelijk vervangen.
1123_Timmermans3
Net onder de onderzijde van het wolfseind en de bovenzijde van de vensters is in muurankers het jaartal “1820” aangebracht. Meer over de geschiedenis van het Erve Timmermans in Rheeze leest u in ons boek ‘Monumenten in de gemeente Hardenberg’ op pag. 456 en 457.
1123_Timmermans4

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.