Meester Smit overleden.

1112_meester_SmitToen, op 13 november…:
Meester Eeltje Smit was geboren op 6 maart 1892 te Hindeloopen, als zoon van Jolling Dirks Smit en Bauwk Eeltjes de Boer. Hij stond al op 18-jarige leeftijd ‘voor de klas’ in Boornbergum. Dat was in 1910. In Barneveld kreeg hij zijn tweede plaats. Dat was in 1917. Daar nam hij zijn jonge vrouw Antje Bijma toen mee. Het stel trouwde op 26 april 1917 in de gemeente Smallingerland. Meester Smit verdiende 15 gulden per week in Barneveld. Vanaf 1923 stond hij als hoofd aan de school in Heemse. In 1957 nam hij afscheid als hoofd van de gereformeerde school en werd hij opgevolgd door meester De Jong.
Meester Smit vervulde vele andere functies. Zo was hij voorzitter van de Chr. bond van harmonie- en fanfarekorpsen in Overijssel, maar ook voorzitter van de Anti-revolutionaire Kiesvereeniging te Heemse.
Meester Smit overleed op 13 november 1974. Laatstelijk woonde hij aan de Brandweg 14. Op de foto zien we meester Smit zittend in een schoolbankje, terwijl hij de jongens Gerhardus Gerrits, Willem Hofsink en Albertus Hofsink onderwijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.