1122_Broekroelofs
Op de foto zien we v.l.n.r.: Aaltje Oldehinkel-Ridderman, Fennigje Broekroelofs-Stegeman, Jan Broekroelofs, Egbert Broekroelofs en Jan Harm Smit aan het werk in de rogge.


De Oprechte Gramsberger Courant van 22 november 1957 publiceerde onderstaand artikel met de kop “Toen Egbert Broekroelofs trouwde”:
“In Radewijk, een buurtschap onder Hardenberg niet ver van de Duitse grens, is een boerderij, gelegen wijk I-155, bewoond door de heer J. Broekroelofs Egbertzoon. De oudste zoon, naar zijn vader Egbert genoemd, is dezer dagen in het huwelijk getreden met de jongste dochter Geesjen Johanna van J.B. Weitkamp te Heemse. Na afloop van de gebruikelijke maaltijd in Huize Koeslag te Heemse, ging ds. Broekroelofs van Vroomshoop, oud-oom van de bruidegom, opstaan, om enige bijzonderheden mede te delen aan de aandachtig luisterende tafelgenoten en wel over de naam Egbert aan genoemde boerderij voorgekomen.

Zover dominee kon nagaan, was de gehuwde Egbert de zevende, die achtereenvolgens op genoemde boerderij heeft gewoond. Dominee vertelde verder dat hij de akte van aankoop als jongen gevonden had in een lade van een kast, die weinig werd gebruikt, onder oude papieren. Deze koopakte was voorzien van een groot zegel en bevestigde de koop van het erve Radewijk. Een zekere Arnoldus Molckenbour trad op als notaris van Hardenberg en Gramsbergen. Getuigen waren G. Hanekamp en G. Klinge. Zij tekenden met een X. De koper, Egbert Broek Roelofs, ondertekende wel. Er waren toen een 8-tal boerderijen in Radewijk, waarvan er nog 7 bestaan, maar de namen van toen zijn meestal verdwenen, behalve die van Broekroelofs, Stobben en Mas, Takman, Broekgeerds, Klinge en Hanekamp. Volgens het archief in Zwolle kan men nagaan dat deze boerderijen reeds in 1600 bestonden. Een stukje geschiedenis zij het slot.

Door de 80-jarige oorlog is deze buurtschap ook niet vrij gekomen van oorlogshandelingen. Door het verraad van Rennenberg zijn de noordelijke provincies van de prins afgevallen: 1598. Nadien is er in deze omgeving gevochten en blijkbaar door de soldaten niet weinig geplunderd. Vandaar, dat op de belastingbrieven uit die tijd stond aangetekend dat de boerderijen op 2 na onbewoond waren en het er treurig uitzag. Belasting was er dus niet te innen. Het is jammer, dat daar verder hoegenaamd niet over geschreven is en wij dus niet weten wat ons voorgeslacht heeft doorgemaakt. Ze moeten soms in bossen hebben verkeerd. In boerengezinnen weet men vaak op zijn best hoe de grootouders hebben geheten, maar daarmee houdt het dan ook schoon op. Ze begraven de doden nog gaarne op ’t oude kerkhof en kijken er daarna nooit meer naar om. Na enkele jaren is trouwens ’t graf ook haast niet meer te vinden”.

Egbert Broekroelofs en Geesjen Johanna Weitkamp waren op 22 oktober 1957 getrouwd in Hardenberg. Meer over de geschiedenis van dit geslacht kunt u lezen in het ‘Boek van Roke’ en op onze website.