De ‘Vrouwe van Collendoorn’ op jonge leeftijd gestorven.

0124_Ermgard


Op 24 januari 1780, vandaag precies 237 jaar geleden, overleed op Huize Heemse de 22-jarige Ermgard Ebella Juliana baronesse van Raesfelt, de jonge echtgenote van Christiaan Lodewijk graaf van Rechteren.
Ermgard was in 1757 geboren, ook op de havezate in Heemse, als dochter van de heer van Heemse, Isaac Reinder baron van Raesfelt en Clara Feyoena van Sytzama. Ermgard was al op 17-jarige leeftijd getrouwd met de toen 30-jarige graaf Van Rechteren. Uit hun huwelijk werden twee kinderen geboren: Maria Clara (in 1777) en Reinhart isaac (in 1779). Laatstgenoemde stierf, net als zijn moeder, op 22-jarige leeftijd, ongehuwd. Dochter Maria Clara zou in 1796 huwen met jonkheer Jacob van Foreest, waardoor de havezaten in Heemse, Collendoorn en Gramsbergen vererfden op de familie Van Foreest.
De rouwbrief bij het overlijden van Ermgard is bewaard gebleven. Het verteld ons dat ‘de vrouwe van Collendoorn’ (haar officiĆ«le titel) zeven maanden lang had geleden aan een zgn. ‘uitteerende ziekte’, waardoor haar lichaam dusdanig was verzwakt dat ze aan de gevolgen ervan overleed. Zeer waarschijnlijk werd Ermgards lichaam begraven in het graf van Huize Heemse in de (witte) kerk in Heemse.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.