Blikseminslag bij Geerligs.

onweer

Het Sallands Volksblad van vrijdag 16 juli 1915 meldde:
“Gramsbergen. Tijdens het onweer van maandagmorgen den 12 dezer sloeg de bliksem in het dak der woning van den timmerman G.J. Geerligs alhier.

Een eiken balk van den zolder in de keuken werd finaalweg half door gespleten; een spiegel, schilderij en wat aardewerk werd verbrijzeld. De bliksem schijnt zich een uitweg gebaand te hebben door een ruit boven de deur; ook een daarvoor staande boom is nog beschadigd. Wonder mag het heeten dat de drie in het vertrek aanwezige vrouwen geen letsel hebben bekomen. Een begin van brand werd nog spoedig gebluscht.”

Opmerkelijk is de zinsnede: ‘finaalweg half door gespleten’. Was de balk finaalweg doormidden of half door…? Hoe dan ook kwam de familie Geerligs er goed vanaf.

Gerrit Jan GeerligsHindrika Schottert  

De portretten tonen Gerrit Jan Geerligs en diens echtgenote Hindrika Schottert (met dank aan Janny Woertel-van der Veen). Hun boerderijtje stond aan de Kerkstraat (nu Stationsstraat) in Gramsbergen, schuin tegenover de hervormde kerk.

familie Geerligs

2 reacties op Blikseminslag bij Geerligs.

 1. Laat deze Gerrit Jan Geerligs nou toevallig Gerrit Johannus Geerligs zijn die geboren is op 17-04-1847 te Amsterdam en mijn overgrootvader is. Staat ook met name genpoemd in het familie boekwerk van de geslachtsnaam geerligs.

  1. Geachte heer Geerligs,

   Dank voor uw attente reactie. Bezit u wellicht nog andere portretten van G.J. Geerligs dan hierboven vermeld?

   Met vr.gr.
   Stichting Historische Projecten Hardenberg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.